Do Netolic opět pojede vlak, zaplatí ho soukromé firmy

Netolice (Prachaticko) – Na jihočeskou místní trať z Dívčic do Netolic se nejspíš vrátí vlaky. Od května se na lokálku místními důvěrně označovanou jako Netolička vrátí motorák Českých drah, provoz však už nebude platit kraj, nýbrž soukromé firmy. Dráhy donedávna na trati jezdily na objednávku kraje, který ztrátový provoz také dotoval. Provoz však krajský úřad považoval za drahý vzhledem k malé obsazenosti vlaků a nakonec spoje zrušil. Teď tvrdí, že soukromé vlaky vydrží chvíli a že jde jen o marketingový tah.

Kraj zrušil svoji objednávku železniční dopravy do Netolic ke konci února. Poslední rozlučkové spoje byly přeplněné, ale podle krajského úřadu běžně po třináctikilometrové Netoličce jezdily motorové vozy skoro prázdné. „Je mnohem efektivnější a logičtější obsloužit tuto oblast pomocí autobusů,“ zdůvodnil ukončení železniční dopravy do Netolic jihočeský krajský radní Martin Kuba.

Původně se dokonce hovořilo o úplném zrušení trati. Iniciativě Správy železniční dopravní cesty však zabránil nákladní dopravce ČD Cargo, který má na netolické trati obchodní zájmy. Nyní se objevil i plán na obnovení osobní dopravy.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle dokumentu, který má Česká televize k dispozici, uzavřely firmy Papírny Větřní a Karlovarské minerální vody smlouvu s Českými drahami. Zaplatí provoz vlaku, který bude jednou denně jezdit z Českých Budějovic do Netolic. Vlak se má jmenovat Netolický čert. Cestující má přilákat na ceny nižší než konkurenční autobus. „Uvidíme, jak to budou vnímat lidé v regionu – zda tam má logiku provozovat železniční dopravu,“ komentoval plány žadatelů o provoz Dušan Grmolec, ředitel Papírny Větřní.

Místní lidé se na návrat vlaků těší. „Třeba studenti by to určitě využili,“ podotkl starosta Netolic Oldřich Petrášek.

Kraj, pro který byl provoz na Netoličce moc drahý, ale tvrdí, že entuziasmus podnikatelům příliš dlouho nevydrží a vlak Netolický čert vydrží jen chvíli. „Je to pro nás standardní marketingová akce nějaké společnosti,“ sdělil radní Kuba.

Osobní vlak zřejmě začne na Netoličce opět jezdit 23. května, z českobudějovického nádraží odjede ve 14:57. Zkušební provoz je naplánován na dva týdny.