Policii a hasičům vydrží peníze jen do listopadu

Praha - Policisté a hasiči mají ekonomické pokrytí jen do listopadu letošního roku, na prosinec jim peníze chybí. V Otázkách Václava Moravce to dnes řekl ministr vnitra Jan Kubice. Úředníci nyní podle něj chystají analýzu, která má ukázat, zda mohou za současné situace obě složky „přežít“ do konce roku.

Kubice řekl, že si nedovede představit jakékoli další snížení rozpočtu ministerstva vnitra. Znamenalo by to podle něho obrovské bezpečnostní riziko, protože by hrozil odchod starších a zkušených policistů ve věku kolem 35 až 38 let. „To jsou dnes veteráni policie,“ poznamenal. O penězích pro ministerstvo vnitra chce hovořit s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Kvůli vládním úsporným opatřením ministerstvo vnitra v rozpočtu na letošní rok přišlo asi o 8,4 miliardy korun, jen policii se rozpočet oproti minulému roku snížil zhruba o 5,8 miliardy. Příslušníkům bezpečnostních sborů proto o několik procent klesly mzdy. Změny vyvolaly výraznou nelibost policistů a hasičů.