CZ Loko zahájila modernizaci běloruských lokomotiv

Minsk / Česká Třebová – Společnost CZ Loko, která se zabývá rekonstrukcemi vagonů a lokomotiv i vývojem nových vozidel, dodala Běloruským železnicím (BŽ) první zrekonstruovanou dieselovou lokomotivu typu ČME3, kterou od 60. až do 90. let vyráběla ČKD pro tehdejší Sovětský svaz. Do roku 2014 zmodernizuje CZ Loko celkem 49 těchto lokomotiv.

Zakázka od Běloruských železnic na modernizaci 49 šestinápravových dieselových obrů ČME3 je pro českotřebovskou strojírnu velmi důležitá. Přinese jí více než miliardu korun. „Novou lokomotivu už dopravce nasadil do běžného provozu. Je to stroj plný elektroniky, který lze s původním ČME3 jen těžko srovnávat,“ uvedl generální ředitel CZ Loko Josef Bárta.

Rekonstrukce motorových lokomotiv od ČKD je hlavní náplní práce CZ Loko. Firma od počátku minulého desetiletí zmodernizovala desítky strojů „brejlovec“ především pro nákladní dopravce v Česku, na Slovensku a v Itálii. V současnosti rekonstruuje obdobné lokomotivy pro osobní dopravu Českých drah.

Kromě dalších rekonstrukcí starších strojů začne společnost též vyrábět docela novou posunovací lokomotivu vyvinutou v česko-ruské spolupráci, která má nahradit zastaralé, původem sovětské stroje. CZ Loko tak přispěje k obnovení tradice výroby dieselových lokomotiv, kterou do 90. let minulého století nesla libeňská ČKD. Po dlouhé odmlce začala nové motorové lokomotivy typu General vyrábět lounská firma Legios – jde o licenční produkci nákladních strojů Voith Maxima.