Poslanec Doktor: Žádná reformní vláda není oblíbená

Praha – Vláda Petra Nečase by se neměla nechat zastavit současnou politickou krizí, ale dál by měla pokračovat v započatých reformách. Mandát, který koaliční strany obdržely ve volbách, totiž stále platí. V pořadu Hyde Park to prohlásil poslanec za ODS a ekonomický expert strany Michal Doktor. Nespokojenost občanů s vládou je podle něj pochopitelná, je prý způsobena jejím reformním úsilím. Poslanec rovněž odmítl tajné nahrávání politiků jako nemorální a vyzval média, aby odposlechy ignorovaly.

„I kdyby vláda byla ve stadiu klinické smrti, její povinností je pracovat,“ reagoval poslanec Michal Doktor na návrhy, zda by kabinet Petra Nečase vzhledem k vlekoucí se politické krizi měl podat demisi a vyhlásit předčasné volby. Připustil ovšem, že koalice tvořená pouze 101 či 102 hlasy by byla snadněji udržitelná. „Vláda čítající 118 poslanců svádí některé k dobrodružstvím,“ myslí si Doktor.

Klesající popularita české vlády je dle jeho názoru pochopitelná, můžou prý za to vládní reformy. „Žádná vláda v období, kdy představuje reformní úsilí, není oblíbena,“ poznamenal vlivný poslanec ODS s poukazem na to, že podobné problémy měly také sociálnědemokratické vlády. „Přestože je vnější obraz vlády narušen, příprava zákonů spojených s reformami probíhá v nezměněném tempu,“ dodal místopředseda sněmovního rozpočtového výboru.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

ODS nemá neschopné ministry

Ministři zemědělství a spravedlnosti Ivan Fuksa a Jiří Pospíšil by podle Michala Doktora měli zlepšit své mediální vystupování. „Jsou ministři, kterým bych mohl říct 'přidat, pánové',“ konstatoval v pořadu Hyde Park člen poslaneckého klubu, na druhou stranu ale odmítl, že by někdo z jeho stranických kolegů zasedající ve vládě byl neschopný.

Michal Doktor o tajných nahrávkách VV:

„Prosím, aby média vyhlásila embargo na takové věci. Je velmi neetické, aby zaměstnanec sedící na poradě s lidmi, kteří si mají důvěřovat, pořizoval tajné nahrávky a poté je vypouštěl přes média na veřejnost.“

Vedle nestability ve vládní koalici politickou scénou hýbe kauza předraženého nákupu vojenských transportérů Pandur od firmy Steyr. Marek Dalík, blízký spolupracovník někdejšího premiéra Mirka Topolánka, jehož vláda o tendru rozhodovala, je v této souvislosti podezříván, že si řekl o úplatek v řádech několika milionů. Poslanec Doktor přesto odmítá nést za jeho činy odpovědnost, tu by podle něj mě nést ten, kdo ho těmito úkoly pověřil. „Já hodnotím skutky a činy lidí zvolených do Parlamentu nebo zvolených do vedení ODS, pan Dalík nikdy ničím takovým nebyl,“ prohlásil.

Langer nemá žádnou politickou odpovědnost

Při komentáři stávající situace občanských demokratů poslanec Doktor popřel, že by se ve straně znovu zvyšoval vliv bývalého ministra vnitra Ivana Langra, kterého minulý rok občané při volbách do Poslanecké sněmovny vykroužkovali a on tak po dlouhých letech neusedl do parlamentních lavic. „Langer není členem vedení občanské demokratické strany, není členem vedení poslaneckého klubu,“ zdůraznil Doktor. Jelikož prý Langer nenese žádnou politickou odpovědnost, nechce spekulovat o jeho vlivu.

Kmotrovská ODS?

„Období označované jako kmotrovské si ODS vyrobila sama. Je to nálepka, které je třeba se zbavit. Ale reálnou prací, nikoliv nějakými plytkými gesty.“

Michal Doktor je podle svých slov jedním ze tří poslanců, kteří v roce 2002 podepsali návrh zákona na přímou volbu prezidenta. „Co se týká této otázky, já s tím nemám problém. Já jsem pro přímou volbu prezidenta,“ ujistil diváky. Varoval však, že je velmi důležité, aby se zároveň rozhodlo, jak by průběh samotné volby vypadal a jaké by měl budoucí prezident pravomoci. „Ďábel spočívá v detailu,“ uzavřel diskuzi poslanec.