Ministerstvo zdravotnictví chystá energetický supertendr

Praha - Česká televize před časem upozornila, že některé fakultní nemocnice nevypisují výběrová řízení na dodavatele elektřiny, a ročně tak přicházejí o miliony. Ministerstvo zdravotnictví teď přišlo s razantním řešením - dodavatele pro všechny podřízené nemocnice vybere samo v jednom stamilionovém supertendru. Zadávací dokumentaci teď ministerstvo dokončuje a nemocnicím ji představí během měsíce. Samotné výběrové řízení by pak chtělo vypsat po prázdninách.

Rozhodnutí ministerstva se ale některým nemocnicím nelíbí - třeba v Olomouci nebo Brně, kde si vysoutěžily příznivou cenu. Obávají se, že by po společném supertendru za stovky milionů, nakonec zaplatily víc. Spoléhají ale na ministerský slib, že kdyby hrozilo zdražení - zůstane jim cena stará.

Ministerstvo věří, že obrovská zakázka dotlačí dodavatele k cenám nižším, než nabízejí jednotlivým nemocnicím. Podle energetického analytika Petra Nováka ale má nápad svá rizika. Pokud bude celkově se tendrovat celý balík elektřiny pro všechny nemocnice, nebude přístupný úplně všem obchodníkům s elektřinou, protože pro ty menší to bude tak významná zakázka, že si na ni třeba nebudou kapacitně věřit, říká Novák.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)