OBRAZEM: Leteckou dopravu ohrožuje islandská sopka

Londýn/Reykjavík - Oblaka popela z islandské sopky Grímsvötn se pomalu posunují nad Velkou Británii, ale britská letiště zůstávají zatím otevřená. Nejvíce postiženy jsou zatím Skotsko na severu Británie a Irsko a některé spoje zrušily i Dánsko a Norsko. Sám Island ale lety plně obnovil. Americký prezident Obama kvůli hrozbě zastavení letového provozu opustil o den dřív Irsko a pozdě večer už přistál v Londýně. Vulkanická činnost sopky podle islandských odborníků mírně klesá. Pokud se nezvýší, jsou meteorologové přesvědčeni o tom, že mrak popela nedosáhne do českého vzdušného prostoru. Naopak ve středu bude omezen letecký provoz nad severní částí Německa včetně Berlína.

Vulkanický prach z Grímsvötnu mění plány obyčejným lidem, stejně jako světovým politikům. Pocítil to americký prezident Obama, kterého hrozba zastavení letů přinutila narušit program jeho evropské tour a předčasně opustit Irsko. A zatímco v Británii se ruší lety a omezuje doprava, Island už letecký provoz obnovil.

Britský úřad řízení letového provozu časně ráno oznámil, že mrak popílku by měl nad Skotskem přecházet od 8:00 SELČ do 14:00 SELČ. Letiště Glasgow a Edinburgh zastavila provoz již v noci, letiště Aberdeen a Inverness časně ráno. Mimo Skotsko ale zatím všechna ostatní letiště ve Velké Británii fungují normálně. Spojů z Prahy se zatím rušení netýká.

Islandští odborníci tvrdí, že aktivita Grímsvötnu už mírně polevuje, i když vizuálně není oproti předchozím dnům zřetelný rozdíl. Opírají se o výsledky radarového sledování sopečného chocholu, který prý už není tak vysoký jako v sobotu, kdy dosahoval 10 až 15 kilometrů. Dnes ráno to prý bylo už jen pět až sedm kilometrů a v poledne dokonce tři až pět.

Britský ministr dopravy Philip Hammond dnes ráno ujistil, že Británie nechystá plošný zákaz letů jako při loňské sopečné erupci na Islandu, ale zdůraznil, že cestující si budou muset zvyknout na častější problémy, protože sopky na Islandu přecházejí do období větší aktivity.

Vítr teď fouká od jihozápadu směrem na severovýchod, takže nese prach na severovýchod Islandu. Tam se ale čeká změna větru a existuje riziko, že se popel během dalších 48 hodin rozšíří dál do Evropy.

Odborníci se ale zatím shodují, že leteckou dopravu nad Evropou by neměla zasáhnout stejná blokáda, jako po loňských erupcích dalšího islandského vulkánu Eyjafjallajökull. Podle islandských vulkanologů bude vyšší aktivita pokračovat i v příštích letech.

Evropská letecká služba Eurocontrol sdělila, že za dnešek bylo zatím zrušeno kvůli sopečnému popílku asi 250 letů. Do konce dne to může být maximálně kolem 500 letů, pokud se situace výrazně nezmění. Jde především o lety ze Skotska a z Irska a také do těchto destinací, a to i z evropského kontinentu.