Automobiloví nadšenci oslaví 50 let Jaguaru E-type

Vlašim - Akce s názvem 500 mil českých má připomenout padesáté výročí vzniku „nejkrásnějšího auta na světě“, legendárního britského vozu Jaguar E-type. Spanilá jízda, během níž historické vozy překonají vzdálenost 500 mil po nejkrásnějších místech Čech, byla včera večer slavnostně zahájena na zámku ve Vlašimi. Právě v tomto městě sídlí český Jaguar Enthusiasts’ Club, který celou akci pořádá.

Dnes ráno odstartuje asi dvacet členů klubu „naostro“, z toho polovina v autech E-type, k vidění budou i jaguáry dalších typů. Během cesty čekají veterány zastávky v mnoha městech, kde si je budou moci prohlédnout zájemci z řad diváků. „Pojedeme přes Sedlčany do Plzně, pokračujeme do zámku Bečov, kde si chceme prohlédnout relikviář sv. Maura, a přespíme v Sokolově. V pátek ráno pojedeme do SOS dětské vesničky v Doubí u Karlových Varů, kde splníme humanitární náplň akce a předáme finanční dar, který jsme vybrali mezi účastníky,“ popsal jeden z organizátorů Petr Pelech. Trasa je dále povede přes Karlovy Vary, Litoměřice, Liberec, Jičín a další místa do cíle ve Dvoře Králové nad Labem, kam doputují v sobotu.

Jaguar E-type byl poprvé představen v roce 1961 na ženevském Autosalonu a už tehdy sklidil obrovský úspěch. V roce 2002 pak v anketě o nejkrásnější a nejúspěšnější auto všech dob obsadil první místo. Fanoušky si získal především nadčasovým aerodynamickým designem. „Konstruktér vozu Malcolm Sayer zde využil své zkušenosti z leteckého průmyslu,“ přiblížil prezident českého Jaguar Enthusiasts’ Clubu Evžen Reitschläger. V letech 1961-1975, kdy se model E-type vyráběl, opustilo výrobní linku Jaguaru celkem 72 520 exemplářů ve třech sériích. Také díky masové výrobě se stal nejlevnějším sportovním vozem své doby.

Živý vstup Oldřicha Borůvky (zdroj: ČT24)


E-type v minulosti vlastnilo mnoho známých osobností, například Steve McQueen, George Harrison, či Brigitte Bardotová. Vůz si zahrál v mnoha filmech a mohl být dokonce autem Jamese Bonda, automobilka však tuto možnost odmítla. Pobočka klubu majitelů vozů Jaguar funguje v Česku od roku 2007 a sdružuje v současnosti kolem 60 členů se 120 vozy. Po celém světě má klub 20 000 členů.