Advokáti musí ode dneška nosit taláry

Praha – Advokáti musí dnešním dnem nosit povinně taláry, a to na jednání v trestních řízeních a v řízeních před Nejvyšším soudem, Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem. Nošení profesního stejnokroje zavedla novela, která vstoupila v platnost v září 2009. Úplnou premiéru si však již taláry odbyly na počátku května, kdy si je vzali advokáti na veřejné jednání pléna Ústavního soudu o volbách v Hřensku. Česká televize dnes oslovila několik soudů – v 90 procentech nastoupili advokáti v novém pracovním oděvu.

Někteří advokáti si taláry pochvalují, dříve se ale objevovala i odmítavá stanoviska. Zazněly například názory, že bude komplikované talár vozit všude s sebou. Podle některých právníků by pak bylo správné zajistit obhájcům na soudech šatny. Česká advokátní komora (ČAK) však podle své mluvčí Ivy Chaloupkové pamatovala i na případy, kdy by pro advokáta bylo nepohodlné vozit stejnokroj na dlouhé vzdálenosti. „Komora vybavila soudy po celé České republice 315 náhradními taláry,“ řekla mluvčí. Nemělo by tak docházet k případům, že se nebude líčení konat kvůli tomu, že si obhájce úbor zapomněl. Hned dva advokáti si dnes na stání u pražského městského soudu taláry zapomněli a využili tak náhradní, které byly k dispozici.

Podle deníku Právo nemají soudci ani v úmyslu jednání kvůli advokátům bez profesních oděvů odročovat. Předseda pražského městského soudu Jan Sváček Právu řekl, že by se pak dal příchod bez taláru použít jako obstrukce. Pokud však soudce komoře nahlásí, že se na jednání dostavil obhájce bez stejnokroje, ČAK s ním podle Chaloupkové zahájí kárné řízení. „Advokát by totiž v takovém případě porušil zákon o advokacii,“ uvedla. Neposlušní advokáti mohou dostat napomenutí, ale i pokutu.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Advokát Josef Lžičař: „Tento předražený pracovní plášť v žádném případě nezvedne úroveň justice, protože talár nedělá advokáta.“

Advokátské oděvy jsou modře laděné, ČAK jejich výrobou pověřila krejčovskou firmu Blažek Praha. Úbory si mohou právníci pořídit v základní verzi za 4 500 korun nebo v luxusnější variantě. Na základě nedávného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však nadále nebude stejnokroje dodávat pouze jediná firma. Podle Chaloupkové bude licence za poplatek zpřístupněna i dalším zájemcům. Před několika dny navíc senátoři z ústavně-právního výboru doporučili zrušit pasáž zákona, která dává komoře pravomoc určit výrobce talárů.

Barvy talárů:

Soudce – fialový
Státní zástupce – bordó
Advokát – modrý