Policie zadržela Šika, který vyvedl 500 milionů z ČKA

Praha – Policie v Praze zadržela Jana Šika, odsouzeného za vyvedení 500 milionů z účtů dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), společnosti Galileo Real. Pražský vrchní soud mu v únoru pravomocně uložil trest 5,5 roku vězení, ale bývalý manažer firmy k výkonu trestu nenastoupil. Policie se obávala, že stejně jako jeho spoluodsouzený Miloš Skořepa uprchne do zahraničí.

Kriminalisté zatkli pětatřicetiletého Šika v Evropské ulici ve 13:00. „Protože nebylo jisté, zda je, či není ozbrojen, zadržení provedla zásahová jednotka,“ uvedl mluvčí. Akce byla podle něj podrobně naplánovaná, trvala jen několik vteřin. Muže již převzala vězeňská služba. Do vězení měl nastoupit před týdnem.

Jan Šik převedl peníze z firmy Galileo Real v roce 2005 bez souhlasu představenstva do švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Podnikatel Miloš Skořepa je pak použil na soukromé aktivity. Většina ze zmizelých peněz se ale nakonec do Česka vrátila - zaplatila je švýcarská banka. Zbylých 96 milionů a úroky mají podle dnešního rozsudku zaplatit Šik se Skořepou.

Zatčení Jana Šika (zdroj: ČT24)

Třiatřicetiletý Šik dříve argumentoval tím, že chtěl pouze zhodnotit peníze. Podle svých slov věřil, že je vše legální. Bývalému manažerovi hrozilo za trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku až osmileté vězení, podnikateli za podvod až desetiletý trest. Nakonec je soud poslal do vězení na 5,5 a 8,5 roku.