Armádě už se hrnou nabídky na nové stíhačky

Praha – Pronájem letadel Gripen končí v roce 2015, výrobci stíhaček už ale přicházejí s prvními nabídkami. Jde celkem o pět typů letadel, kromě gripenů například i o eurofightery nebo nové americké stroje F-35. Podle informací České televize jsou výrobci ochotni přistoupit na prodej i pronájem a nabízí levně i již vyrobené stroje. Ministerstvo chce vypsat tendr ještě letos. Pokud by Česko vybralo jiné stroje než gripeny, muselo by počítat i s přeškolením všech letců i pozemního personálu, stejně jako s výměnou logistické základny.

USA nabízí F-35 Lighting, univerzální letadlo budoucnosti neviditelné pro radary. K dispozici jsou i letadla F-16, a to jak levně z přebytků, tak i nová. Cokoliv kolem tendru ale americká strana odmítá komentovat. Jednání probíhají i se Švédskem, které opět sází na gripeny. „Jsme přesvědčeni, že naše nabídka bude schopná obstát,“ uvedl vojenský přidělenec Švédska v ČR Robert Björklund.

Nabídka konsorcia Eurofighter je podle informací České televize příliš drahá, i když společnost přichází kvůli rozpočtovým škrtům Německa a Británie o zakázky na 109 strojů. Francie chce prosadit rafale, poslala ale prakticky jen propagační materiály. Více informací chce dodat až v případném tendru.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany obeslalo okolní státy už v prosinci. Žádost přišla do Spojených států, Švédska, Francie a také do společnosti Eurofighter. „Nyní ministr obrany předloží vládě záměr ochrany vzdušného prostoru. V tomto dokumentu budou navrženy i alternativy, respektive parametry,“ řekl ČT 1 náměstek Jiří Šedivý. Nabídky by podle něj mohl resort začít studovat začátkem příštího roku: „Pak je to otázka několika měsíců.“

Nabídky letadel pro českou armádu
Zdroj: ČT24