Po jediné zimě se opakuje oprava silnice Jablonec–Tanvald

Jablonec nad Nisou – Povrch státní silnice z Jablonce nad Nisou na Tanvald se rozpadl. Ředitelství silnic a dálnic přitom teprve před rokem ukončilo šestiletou rekonstrukci významného tahu a řidiči se těšili na dlouhá léta pohodlného cestování bez děr – a hlavně bez uzavírek. Stát u stavební společnosti Eurovia CS rekonstrukci reklamoval, opravy celého úseku tak začínají nanovo.

Rekonstrukce silnice I/14 z Jablonce nad Nisou do Tanvaldu trvala šest let. Řidiči, kterých úsekem denně projede na pět tisíc, museli kličkovat mezi výkopy a postávat v kolonách. Po jediné zimě je to v menším čeká znovu. Proč se nový povrch na desetikilometrovém úseku rozdrolil, zatím nikdo neví. „Nepodezřívám tu firmu, že by to udělala schválně, protože to jde za nimi,“ podotkl Marek Hotovec, starosta Smržovky, kterou silnice prochází.

Původní oprava silnice stála 350 milionů korun. Do jejího dílčího opakování se Eurovia CS pustila po reklamaci, stát tedy na samotných pracech už tratit nebude. „Zhotovitel uznal reklamaci a škodu v plné šíři,“ sdělila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Řidiči musí počítat s tím, že dělníci odfrézují vozovku a položí nový povrch. „Po konzultaci s odborníky a ŘSD bylo rozhodnuto o výměně povrchu vozovky v celé délce úseku,“ uvedla mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Práce tentokrát nepotrvají šest let, hotovy by měly být na konci června. Protože ale není známo, proč se povrch po poslední zimě rozpadl, nemůže nikdo vyloučit, že až roztaje příští sníh, bude zase zle.

  • Opakovaná oprava silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2625/262463.jpg
  • Rekonstrukce silnice I/14 v úseku Jablonec nad Nisou – Tanvald autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2625/262461.jpg