Na Českokrumlovsku spadl paraglidista, nehodu nepřežil

Velešín (Českokrumlovsko) - U Velešína na Českokrumlovsku dnes dopoledne havaroval motorový paraglid. Jeho pilot nehodu nepřežil. Přesné příčiny nehody policisté vyšetřují. Nehoda se stala kolem 08:30 poblíž sídliště ve Velešíně. Na místo dorazila kromě policistů také záchranná služba, její lékař však pouze konstatoval smrt pilota. Podle prvních informací policistů se jednalo o motorové rogalo, později ale upřesnili, že havaroval motorový paraglid.

Podle ředitele jihočeské záchranné služby se muž zřítil z výšky asi 100 metrů. „Když jsme dorazili na místo, lidé muže, kterému bylo mezi 30 a 40 lety, resuscitovali. Naše dvě posádky se jej také následně pokoušely oživit, ale podlehl mnohočetným těžkým poraněním trupu a končetin,“ řekl Marek Slabý.

Českokrumlovská policejní mluvčí Michaela Pavlíčková uvedla, že podle svědků začal pilot se strojem ve vzduchu kroužit, pravděpodobně však manévr nezvládl a zřítil se. K letu měla navíc startovat ze schválené plochy u Kamenného Újezdu na Českobudějovicku, jeho auto se ale našlo u malého letiště pro modeláře v Mojném na Českokrumlovsku. „Další podrobnosti stále vyšetřujeme,“ dodala mluvčí.

Nejedná se o první letošní leteckou nehodu. 11. června se zřítilo rogalo na pole v Syrovicích na Brněnsku, šestapadesátiletý pilot na místě zemřel. 29. května spadlo malé civilní letadlo na Jindřichohradecku. Letěli v něm dva lidé. Pilot vyvázl bez zranění, pasažér utrpěl pohmožděniny a byl převezen vrtulníkem na traumatologii českobudějovické nemocnice.