Za rok bude v Afghánistánu o 200 Čechů míň

Praha - Ve druhé polovině příštího roku bude v Afghánistánu působit zhruba o 200 českých vojáků méně než letos. Armáda do té doby postupně stáhne vrtulníkovou jednotku a skupinu speciálních sil. Informoval o tom náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Velení spojeneckých vojsk v Afghánistánu počítá s tím, že v roce 2014 předá vládu nad zemí tamním autoritám a také ozbrojeným složkám. Na výcviku armády a policie v neklidné asijské zemi se přitom podílejí i Češi.

Češi mají v Afghánistánu letos 720 vojáků, v druhé polovině příštího roku jich bude asi 520, uvedl Picek. Mandát schválený parlamentem dává armádě možnost vyslat do Afghánistánu v roce 2012 až 640 vojáků.

„Helikoptéry je nutné stáhnout kvůli generálním opravám, takže nás nejméně na rok musí nahradit jiná země,“ vysvětlil ministr obrany Alexandr Vondra. Jednotka speciálních sil, která se do Afghánistánu vydala před nedávnem, má podle ministra mandát na dvě půlroční období. Největší kontingent má česká armáda v provincii Lógar, kde působí provinční rekonstrukční tým. Podle Vondry se bude tato jednotka z Afghánistánu stahovat později. „Je to přece jen region, který zatím není připraven ke konkrétnímu předání (do správy místní vlády),“ upřesnil Vondra.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Češi podle něj musí v Lógaru dokončit projekty vedoucí ke zlepšení tamní ekonomiky, aby se provincie mohla „postavit na nohy“. Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Víta Koláře počítají diplomaté s tím, že český PRT bude v provincii Lógar působit až do konce roku 2014.

Stahování vojáků z Afghánistánu nedávno oznámil americký prezident Barack Obama. Premiér Petr Nečas minulý týden v reakci na Obamova slova uvedl, že ČR se bude chovat jako spolehlivý spojenec Severoatlantické aliance a nebude v této zemi dělat jednostranné kroky.

Kvůli rozpočtovým škrtům by armáda mohla mít v budoucnu i méně vojáků, než stávajících 22 tisíc. Přitom ještě v roce 1993 působilo v armádě víc jak 52 tisíc vojáků. Kromě počtu vojáků se má omezit i účast na zahraničních misích. Češi se už například začali stahovat z Kosova. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na dnešním shromáždění velitelů slíbil, že naopak platy by se měly snižovat jen minimálně.

Bílá kniha, základní dokument ministerstva, počítá i se zrušením velitelství společných sil, omezí se vojenské prostory a letectvo opustí jednu ze čtyř základen. Která to bude, rozhodne na podzim vláda. Vojáci si také připomněli Den ozbrojených sil, který připadá na 30. června.