K opakovaným volbám už přišla polovina lidí

Praha – Tři čtvrtě roku po komunálních volbách se voliči ve 24 obcích opět mohli vypravit k urnám, aby rozhodli o podobě svých zastupitelstev. Většinou se původní zastupitelstva kvůli sporům rozpadla – počet jejich členů klesl pod zákonem stanovenou hranici. Výjimkou jsou Řitonice na Mladoboleslavsku, kde se volí poprvé. Devět měsíců totiž trvalo, než se v obci podařilo sestavit alespoň jednu kandidátku. Zájem voličů je většinou výrazný, ke čtvrté hodině odpoledne už komise vesměs hlásily, že přišla více než polovina registrovaných občanů.

Volební komise nezaznamenaly žádné výraznější problémy, pouze v Křešíně zažili výpadky proudu. Podle starosty Miroslava Mudry někdo opakovaně vyhazoval jistič. „Dělá to úmyslně. Zavolali jsme policii, která to vyšetřuje,“ řekl starosta.

Horko ale bylo v některých obcích už před volbami – nejenom kvůli slunečnému počasí. Například v Sedlečku u Soběslavě podle zástupců Sdružení nezávislých kandidátů panovalo i násilí. „Začalo to vymlacováním aut, fyzickým napadáním. Vyhrůžky smrtí, vyhrůžky vypalováním domů,“ popsal kandidát František Přívozník.

Volby se opakují ve 24 obcích (zdroj: ČT24)

V Sušicích na Uherskohradišťsku potom pokračuje osobní válka úřadující starostky s jejím předchůdcem, která se však přelila nejprve do zastupitelstva a nakonec i mezi občany. V lednu se proto zastupitelstvo rozpadlo, když tři ze sedmi členů odešli. Mimořádné volby mají rozhádanou vesnici uklidnit. Oba lídři znepřátelených táborů slíbili, že v případě vítězství uvolní křeslo starosty svým zástupcům.

Kde se volí

Středočeský kraj: Koleč, Křešín, Malíkovice, Řitonice, Krňany, Skřípel, Vinaře, Kanina, Třebestovice

Jihočeský kraj: Paračov, Sedlečko u Soběslavě, Vrbice, Nové Hutě

Plzeňský kraj: Hnačov, Třebčice, Lisov

Pardubický kraj: Přelovice

Vysočina: Věžnice, Zbinohy

Jihomoravský kraj: Sentice

Olomoucký kraj: Řídeč, Žákovice

Moravskoslezský kraj: Moravskoslezský Kočov

Zlínský kraj: Sušice

Zavřena zůstala opět volební místnost v Pramenech na Chebsku. Obec je extrémně zadlužena, musí splácet desítky milionů korun. Ani na pátý pokus se proto nenašel nikdo, kdo by chtěl obec vést.

Opakované komunální volby probíhají dnes od 7 do 22 hodin. Po uzavření volebních místností bude Český statistický úřad zveřejňovat průběžné výsledky sčítání hlasů na serveru www.volby.cz. Oficiální výsledky mají být k dispozici v neděli.