Polští strojvedoucí stávkovali, regionální vlaky nejezdily

Varšava – Strojvedoucí polského železničního dopravce Przewozy Regionalne dnes dopoledne stávkovali. Protest byl vyhlášen na dobu od 7 do 9 hodin. Odboráři jsou přesvědčeni, že zvýšení mezd, které jim navrhlo vedení společnosti, není dostatečné. Ačkoli Przewozy Regionalne zajišťují především regionální dopravu, následky stávky byly patrné i v Česku. Některé regionální vlaky v Pardubickém a Moravskoslezském kraji nabraly zpoždění nebo jely jenom v části trasy. Dálkových vlaků Eurocity z Prahy, resp. Vídně, do Varšavy a zpět se stávka nedotkla, v Polsku je provozuje jiný dopravce.

Největší vliv měla v Česku stávka části polských železničářů na provoz mezi Lichkovem a Ústím nad Orlicí. Mezistátní provoz je na ní poměrně intenzivní, s velkým zpožděním přijely všechny spoje výchozí z polského Kladska. V opačném směru vypravily České dráhy náhradní soupravy namísto těch, které uvázly v Polsku.

Stávka zaměstnanců firmy Przewozy Regionalne není jediná železniční stávka, která má vliv na provoz v Česku. Už déle než týden stávkují strojvedoucí německé společnosti Vogtlandbahn, která spolu s ČD zajišťuje provoz expresů Praha–Mnichov a Praha–Norimberk. Vlaky proto končí na hranicích. I německým strojvedoucím jde o zvýšení platů.