Zvažte, co dáváte na Facebook. Mohou vás vykrást

Praha - Sociální sítě mají i svou odvrácenou stranu. Zloději je totiž často používají jako vodítko. Pohodlně a bez rizika podle nich vybírají, které domy nebo byty vykradou. Obzvlášť v době dovolených se proto vyplatí dobře zvážit, co na sebe člověk prozradí a jaké fotky vyvěsí. Investice do zabezpečení obydlí by tak klidně mohla přijít vniveč.

„Dnes existuje celá řada aplikací, které na vás na internetu vyzvoní to, kde jste, co tam děláte. A není vůbec problém spoustu těch uživatelů hlídat a sledovat,“ tvrdí internetový specialista Petr Krčmář.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Novodobí tipaři proto už byty nemusejí obcházet. Vyhledat oběť na internetu je pro ně mnohem jednodušší - a navíc dopředu vědí, co si odnesou. „Jako největší problém vidíme to, že občané zde ukazují, jaké mají spotřebiče nebo jiné zařízení své domácnosti,“ vysvětluje Eva Kropáčová z pražské policejní správy.

Obrana je jednoduchá - neprozrazovat na sebe podstatné informace, neukazovat fotografie majetku a dát si pozor na aplikace v mobilech, které posílají do sociálních sítí informace o aktuální lokaci uživatele. „Na telefonech je možné ty služby vypínat,“ tvrdí Krčmář.

„Je důležité přemýšlet i nad tím, že automatickou geolokaci vypnu na několik týdnů. Vůbec nic se nestane, naopak mě to nebude stát peníze za datování v zahraničí,“ dodává odborník z webu Root.cz. Vloupání do domů a bytů přibývá. Zatímco předloni jich zloději vykradli 9 600, loni jich bylo přes deset tisíc.