Bývalý ministr Drobil zvažuje odchod z politiky

Praha - Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil uvažuje o svém odchodu z politiky. V rozhovoru pro deník Právo řekl, že důvodem jsou pokračující dohady o jeho roli ve skandálu s údajnou korupcí na Státním fondu životního prostředí. Navíc mu vadí spekulace o způsobu, jakým policie odložila vyšetřování kauzy. Ta ho prý natolik poškodila, že nemůže naplno vykonávat funkci místopředsedy ODS a poslance.

Policie zastavila vyšetřování kauzy v červnu. Podle protikorupčního útvaru kriminalisté jednali na pokyn státní zástupkyně z Prahy 1 Šárky Pokorné, sami ale dospěli k jinému názoru. Policejní prezident Petr Lessy pak řekl, že policisté dokonce chtěli začít Drobila stíhat a plánovali požádat sněmovnu o jeho vydání. Žalobkyně však byla proti. Pokorná se ale důrazně ohradila. Uvedla, že by podle jednacího řádu státního zastupitelství musela pokyn o odložení vydat písemně, což prý neudělala.

Drobil: Hlavní slovo bude mít rodina

Drobil pro Právo rezolutně popřel, že by v pozadí jeho kauzy byly jakékoli politické tlaky. „Nikdy jsem s žádným státním zástupcem nemluvil. Nemám přístup do spisu,“ uvedl. Přetrvávající podezření, že vyšetřování bylo zastaveno nestandardně, mu podle něj ubližuje. Už od prosince proto podle svých slov uvažuje o tom, že by z politiky odešel. Hlavní slovo v rozhodnutí, zda opustí funkci místopředsedy strany a vzdá se poslaneckého mandátu, ale bude mít jeho rodina.

Pavel Drobil: „Já jsem byl vždycky zvyklý dělat věci naplno. To znamená, buď budu dělat politiku naplno, nebo ji nebudu dělat vůbec. Buď podnikám naplno, nebo nepodnikám vůbec. Já nemám zapotřebí prostě přežívat někde v nějaké hibernaci, protože zrovna nemohu pracovat plnohodnotně.“

Případ začal loni v prosinci, kdy na nečisté praktiky uvnitř ministerstva upozornil skrze nahrávky šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek. Na jeho nahrávkách figuruje Drobilův poradce Martin Knetig, který popisuje způsoby k získání peněz na financování ODS i samotného Drobila. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby šel na policii, nebo záznamy zničil. Drobil se poté od Knetiga distancoval, tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Ministr poté po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval. Všechna obvinění týkající se jeho osoby stále odmítá.