Česko-nigerijský gang fingoval sňatky kvůli pobytu

Praha - Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) koncem června zadrželi a obvinili 11 lidí, které podezírají z organizování fingovaných a účelových sňatků. Cizinci prý díky nim za úplatu získávali neoprávněně povolení k pobytu v Česku. Gang tvořili čtyři Nigerijci a sedm Čechů. Hrozí jim dva roky až deset let vězení.

Gang operoval na území ČR, Nigérie, ale i dalších evropských států. Organizátorem byl třiapadesátiletý Nigerijec, který v ČR žije trvale již více než dvacet let. Úřadoval prý z kanceláře v Praze 10, fingované sňatky byly uzavírány především na území Nigérie. „Do kanceláře docházeli jeho společníci - 'zadavatelé' a předávali mu informace o osobách, které se chtěly dostat z Nigérie do Čech. Pokud došlo k dohodě, inkasoval organizátor od spolupachatele finanční prostředky, které mohly v konečné fázi tvořit částku od šesti do dvanácti tisíc eur (až 295.000 korun). Poté prostřednictvím dalších společníků 'dohazovačů' sehnal přiměřeného partnera či partnerku. Tyto osoby byly svolné s tím, že uzavřou sňatek za úplatu s neznámým cizincem. Po nějakém čase pak odcestovaly v doprovodu 'kurýra', jenž vždy doprovázel snoubence na cestách, do Afriky,“ popsal mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Čeští snoubenci nebo snoubenky údajně za své služby inkasovali až 50.000 korun. Šlo prý o lidi z velmi špatných sociálních poměrů, a nebyl tak problém je přimět ke sňatku v cizině. Od hlavního organizátora dostali peníze postupně. „První část peněz dostal za uzavření dohody. Další část, za cestu do Nigérie a uzavření sňatku, obdržel takový manžel či manželka po svém návratu do Čech. Zbytek měl přislíben za zařízení dokladů a povolení k pobytu pro svého partnera, který většinou přicestoval na vízum za novomanželem do Čech s několikaměsíčním zpožděním,“ sdělil mluvčí ÚOOZ s tím, že celý proces mohl být připravován delší dobu, i dva roky.

Účastníci sňatku si byli vědomi, že by jiným legálním způsobem povolení k pobytu v České republice nezískali, uvedl Hanták. Upozornil, že  přistěhovalci ze západní Afriky neměli v Česku snadnou pozici a kvůli jazykové bariéře nebo neznalosti prostředí těžko hledali práci. „To samozřejmě mohlo v samém důsledku znamenat, že si tito lidé opatřovali obživu i nelegálním způsobem,“ podotkl mluvčí.

Detektivové dosud zadokumentovali, že od počátku loňského března do konce letošního června podezřelí údajně zorganizovali nejméně 27 fingovaných sňatků. Tím si podle Hantáka mohli pravděpodobně přijít i na několik milionů korun. „Je však více než pravděpodobné, že takových fingovaných sňatků bylo v Česku i v Nigérii uzavřeno mnohem více,“ uvedl mluvčí.

Podezřelí byli zadrženi převážně v Praze, na zákroku se podílel i Útvar rychlého nasazení (URNA). „Jedna z osob byla zadržena v okamžiku, kdy právě hodlala spěšně opustit naši republiku. Detektivové zadrželi podezřelého v letištní hale, a překazili mu tak jeho cestu do Anglie,“ sdělil Hanták. Při domovních a jiných prohlídkách policisté zajistili výpočetní a komunikační techniku, listinné důkazy, fotokopie cestovních pasů, fotografie ze svateb, nigerijské oddací listy a finanční hotovost převyšující 400.000 korun. Detektivové na případu s krycím názvem Marry podle mluvčího pracovali asi dva roky. Na vyšetřování se podíleli i policisté z dalších složek, například cizinecké policie.