Podal Rampula kárnou žalobu za jiný právní názor?

Praha – Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula podal kárnou žalobu na podřízenou státní zástupkyni z Plzně Marii Polákovou. Vadí mu, že využila stejného prostředku vůči svému podřízenému. Podle Rampuly byla její žaloba jen šikanou a žena navíc porušila trestní řád. Jeho postup ale kritizuje šéfka Unie žalobců Lenka Bradáčová a označila ho za nebezpečnou novinku. Žalobou vrchního státního zástupce Rampuly už se Nejvyšší správní soud zabývá. Rozhodnutí by mělo padnout ještě letos.

Plzeňská krajská státní zástupkyně Marie Poláková získala z policejních odposlechů podezření, že by se její podřízený žalobce mohl nevhodně míchat do trestního stíhání svého známého. Proto na něj sepsala kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten ale žalobu zamítl s tím, že pro kárné řízení nejde odposlechy z jiného případu použít. Za to, že odposlechy využila, teď ale samotnou Polákovou žaluje její nadřízený, vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula. „Podle mého názoru porušení trestního řádu takovýmto způsobem pro mě zakládá oprávnění podat kárnou žalobu,“ uvedl Rampula.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Jenže takový krok je podle šéfky Unie státních zástupců Lenky Bradáčové nevídaný a v podstatě znamená, že Rampula žaluje svou podřízenou za to, že měla jiný právní názor. I proto se ji rozhodla v kárném řízení zastupovat a přidává varování, že Rampulův postup může státní zástupce zastrašit. „Budou zvažovat, zda vůbec podávat na své podřízené státní zástupce kárné návrhy tehdy, pokud si nebudou stoprocentně jisti výsledkem u soudu, tak aby následně nemohli být za případné šikanózní jednání postaveni před soud oni sami,“ míní prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Sám Rampula připouští, že ho za tuto kárnou žalobu mnozí kritizovali, trvá ale na tom, že nežaluje za jiný právní názor, a sám je na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zvědavý. „Nerozhoduje vedoucí státní zástupce, tedy nadřízený. Tou garancí má být právě nezávislost a nestrannost kárného senátu při Nejvyšším správním soudu,“ podotkl děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleš Gerloch.