Za kvalitnější péči si pacienti od roku 2012 připlatí

Praha - Za nadstandardní péči si pacienti od roku 2012 citelně připlatí. Kdo tak bude chtít odlehčenou sádru nebo odstranit křečové žíly pomocí laseru, musí počítat s vyšší cenou. Delší a detailní seznam nadstandardu má však být hotový až kolem roku 2013. Rozsah základní péče se však měnit nemá. Přehled základních devíti zákroků, u kterých si budete moci připlatit, zveřejnily úterní Lidové noviny.

Cena menších nadstandardních zákroků, jako je například odlehčená sádra, stoupne jen o pár stokorun. Klasické provedení stojí u ruky od 150 do 300 korun, komfortnější varianta přijde na 400 - 800 Kč. Přibližně dvojnásobně se zvedne cena za odlehčenou sádru i v případě dolní končetiny, pacienti si připlatí pětistovku. Doplatek za vypalování bradavic dusíkem má být okolo sta korun za jedno sezení.

Ceny za kvalitnější služby mají díky konkurenci pojišťoven po lednu klesnout. „Lze zatím jen odhadovat, že u větších zákroků, jako jsou například náhrady kyčelních kloubů, prémiové nitrooční čočky, robotické operace či odstranění křečových žil laserovou technikou, se bude jednat o doplatky v řádech tisíců korun,“ řekla Lidovým novinám (LN) Eliška Zajícová, ředitelka zdravotního odboru Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

Větší zákrok pak samozřejmě znamená vyšší příplatek. Císařský řez na přání rodičky by měl vyjít na tři tisíce, cévní protézy pět a odstranění křečových žil laserovou technikou na nejméně osm tisíc.

U velkých operací se pak cena vyšplhá na desetitisíce. Kvalitnější oční čočky již vyjdou na deset až sedmadvacet tisíc, základní cementová varianta kyčelní náhrady od dvaceti tisíc. U laparoskopických operací prostaty platí zdravotní pojišťovny 30 000 korun, robotický pak ale vyjde minimálně na sto tisíc, uvedly LN.