Nejvyšší státní zastupitelství udělalo tečku za kauzou Anička

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) potvrdilo dřívější rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství (MSZ) o ukončení vyšetřování vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové. Kauza je tak definitivně u konce. MSZ v dubnu zastavilo trestní stíhání podezřelého Otakara T., který se předtím oběsil v cele a zemřel. Státní zastupitelství konstatovalo, že muž byl s vysokou mírou pravděpodobnosti pachatelem zločinu.

Podle dřívějšího vyjádření šéfky MSZ Jany Hercegové patřily mezi usvědčující nepřímé důkazy zejména vyvrácená výpověď obviněného ohledně jeho pohybu v den zmizení dívky, jeho psychiatrický a psychologický profil, nález jeho DNA na batohu děvčete nebo daktyloskopická stopa na igelitu, který ležel pod batohem. 

Mužova DNA se nalezla i na oděvu dívky, pachová stopa zase na nářadí nalezeném v blízkosti místa nálezu jejího těla. Nástroje byly podle Hercegové nezbytné k vykopání jámy určené k ukrytí těla děvčete. O vině Otakara T. podle státní zástupkyně svědčí i svědkova výpověď, která potvrdila, že dívka podobná Aničce šla s mužem podobným Otakaru T. na trase mezi místy nálezu batohu a těla.