Michálek: Důkazy proti Knetigovi tu jsou

Praha - Policie obvinila Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí za ODS Pavla Drobila, z nepřímého úplatkářství. Údajně se ho dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí. Mužem, který svým trestním oznámením uvedl vyšetřování do pohybu, je Libor Michálek, bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí. Ten je spokojený, že posun nastal alespoň v dílčích věcech. „Domnívám se, že v případě úložek v bankách nebo veřejné zakázky je možné důkazy použít,“ říká Michálek k možnosti usvědčení Martina Knetiga.

Policie ovšem odložila vyšetřování exministra životního prostředí Pavla Drobila. Nejvyšší státní zástupce ale nyní nařídil odklad přezkoumat. „Považuji za pozitivní, že věc bude přezkoumána, protože dle mého názoru nebyly dostatečně posouzeny všechny aspekty toho, co pan Drobil na nahrávkách uváděl,“ myslí si Michálek.

Exministr Drobil se údajně chystá na Libora Michálka podat trestní oznámení. „Toho se nebojím. On říkal už v březnu, že to podá do tří týdnů… Zatím nic neudělal. Nelze vyloučit, že to je jenom plácání do vody,“ komentuje to Michálek. „Možná to formálně udělá, nicméně neobávám se toho, že by mi bylo něco prokázáno,“ dodává.

Další muž, na kterého Michálek poukázal v souvislosti s korupcí, je Dušan Fibinger. Ten v současnosti dělá poradce nynější šéfce Státního fondu životního prostředí Radce Bučilové. Dělá stejnou práci jako sám Michálek. „Je to trochu paradoxní. Alespoň bude mít paní ředitelka příležitost vybírat si z názorů. Protože někdy to vypadá tak, že poradci unisono tvrdí to samé. Takže bude příležitost konfrontovat názor,“ usmívá se Michálek.

Rozhovor s Liborem Michálkem (zdroj: ČT24)