Věci veřejné si dnes zvolí předsedu

Praha - Tři kandidáti se přihlásili do boje o místo předsedy vládní strany Věci veřejné. Vést stranu zmítanou skandály, které vedly takřka k pádu koalice, má vedle dosavadního předsedy Radka Johna i předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake a olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová. Výsledky čtyřdenní volby nového předsedy oznámí strana po desáté hodině ve svém sídle na pražském Smíchově. Výběr nového šéfa nejmenší vládní strany určí její další směřování, střídavě totiž zvažuje účast ve vládě či pouhou podporu koalice.

S novým předsedou přijde nové rozhodování o osudu koalice. Věci veřejné totiž chtějí po volbě znovu řešit personální změny. Volí se elektronicky, zhruba šest tisíc véčkařů rozhoduje o dalším směřování strany na internetu nebo pomocí smsek. Trojice jmen, ze které vybírají, má v dalších plánech jasno. Radek John chce stranu profilovat jako pojistku pro střední vrstvy a Dagmar Navrátilová chce být zastáncem politiky zdravého rozumu. „Chtěla bych, aby strana měla tvář stabilní strany, očekávatelné strany, která dělá stabilní kroky,“ dodává Karolína Peake.

Kdo všechno se bude o předsednické křeslo ucházet bylo do poslední chvíle nejasné. O postu v čele strany dlouho uvažoval poslanec Michal Babák nebo exministr dopravy Vít Bárta. Ten se rozhodl nekandidovat v souvislosti s rezignací Radka Johna na post vicepremiéra. „Je třeba, aby se strana semkla za Radkem Johnem, a je třeba, abychom jasně ukázali, že boj s korupcí myslíme vážně,“ prohlásil Bárta.

VV volí předsedu (zdroj: ČT24)

Neúspěšní kandidáti pravděpodobně stejně skončí na vlivných stranických postech - třeba favorizovaný Radek John totiž v novém týmu počítá jak s Bártou, tak svoji rivalkou Karolínou Peake. O širším vedení Věcí veřejných se rozhodne příští týden na stranické konferenci. Ta také potvrdí mandát nového předsedy.