Věcem veřejným už insolvence nehrozí

Praha - Věci veřejné (VV) již nečelí insolvenci. Pražský městský soud totiž odmítl návrh bývalého předsedy stranické organizace v Uherském Hradišti Libora Zemana, kterého strana vyloučila kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Informovala o tom mluvčí VV Radka Hrstková, jejíž slova potvrzuje také insolvenční rejstřík. VV již jednomu insolvenčnímu řízení letos čelily kvůli tomu, že nezaplatily některé faktury za propagaci mediální firmě Médea.

Paralelně s rozhodnutím bylo soudu doručeno zpětvzetí návrhu, v němž Zeman potvrzuje, že mu byl členský přípěvek ve výši tisíc korun připsán na účet. Zeman peníze poslal s několikadenním zpožděním, strana ho proto vyloučila. Protože je nedostal zpět, podal na stranu návrh na insolvenční řízení. „Zjevně nešlo o nic jiného než o bouři ve sklenici vody,“ prohlásil předseda strany Radek John. Podle něj stanovy strany přesně určovaly a určují, kdy mají být členské příspěvky uhrazeny. 

Všichni členové, kteří tuto základní povinnost nesplní, automaticky pozbyli členství ve straně. Na poslední konferenci však i kvůli tomuto případu strana změnila poměrně přísné stanovy. Podle Johna však není třeba vnitrostranická nedorozumění kvůli zanedbatelným částkám řešit insolvenčními návrhy. „Takové žabomyší spory jsou zbytečné,“ dodal. 

Zeman však již dříve uvedl, že zpoždění v platbě členského příspěvku pravděpodobně nebylo hlavním důvodem jeho vyloučení z nejmenší vládní strany. „Celou dobu jsem patřil ke kritizujícím lidem, kterým vadil způsob organizace strany a komunikace s členskou základnou,“ řekl. 

Zeman prý opětovný vstup do strany odmítl

Členský příspěvek měl být zaplacen do 30. dubna. Zeman jej uhradil 3. května. „Členství člověku, který zaplatil 27. května, bez problému prodloužili. Mně a mému kolegovi z našeho klubu ne,“ upřesnil dříve Zeman. VV ovšem ve svém vyjádření minulý týden uvedly, že Zemanovi nabídly opětovný vstup do strany, on ale odmítl. 

VV již letos na jaře jednomu insolvenčnímu řízení čelily. Tehdy měly dluh u mediální agentury Médea patřící podnikateli Jaromíru Soukupovi. Za reklamní služby strana nezaplatila přibližně 12 milionů korun. Po uhrazení pohledávek Soukup insolvenční návrh stáhl.