Nový občanský zákoník vyvolává nesouhlasné reakce i v koalici

Praha - S novým zákoníkem mají problémy poslanci z vládní koalice. Pospíšilův materiál se bude projednávat na ústavně-právním výboru za dva týdny a očekává se, že jeho prosazování nebude snadné. Většina poslanců má k nové podobě kodexu výhrady a nesouhlasí s jeho zavedením v roce 2013, jak se původně předpokládalo. Negativně se k novému zákoníku staví také soudci, podle nichž zavádí mnoho nových a těžko srozumitelných pojmů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si nicméně za tímto postupem stojí. Obává se, že v opačném případě by došlo k zbytečnému prodlužování legislativního procesu, což by mohlo mít špatný dopad na samotné občany.

Nový občanský zákoník z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vyvolává rozporuplné reakce i mezi poslanci koalice. „V současné podobě obsahuje celou řadu chyb a my se poctivě v legislativním procesu snažíme je odstranit. Nicméně v tuto chvíli nevíme, zda se nám to úplně podaří,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Zásadní chyby spatřuje TOP 09 v oblasti dědictví, ochrany zvířat, rodinného i autorského práva. Strana proto považuje za vyloučené, aby návrh z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila začal platit od roku 2013.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

Stejný názor zastávají i Věci veřejné. „Vnímám ty výhrady jak z odborné veřejnosti, tak od celé řady poslanců. Já sama jsem zastánkyní prodloužení doby, kdy by měl vejít zákoník v účinnost, tedy nikoli od roku 2013, jak navrhuje pan ministr Pospíšil, ale myslím si, že nejdříve od roku 2014,“ podotýká vicepremiérka VV Karolína Peake.

Tento postup by nicméně nerad viděl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Legislativní proces by měl dále pokračovat. Pokud se návrh stáhne, celý proces se protáhne o několik let a samozřejmě v konečném důsledku budou poškozeni občané,“ doplnil. Jenomže proti návrhu jsou i soudci. Podle nich zákoník zavádí příliš velké množství pojmů, které zatím nikdo nezná. Nový zákoník by tak podle nich do soudnictví vnesl chaos. „Ta revoluce, která ho provází a bude provázet, přináší takovou míru nejistoty, že by asi v této podobě být přijat neměl,“ míní místopředseda Soudcovské unie Tomáš Mottl.