Barták trýznil dalších šest žen, už čelí trestním oznámením

Praha - Šéf pražské Polikliniky Modřany a vlivný lékař Jaroslav Barták podle dnešní MF Dnes trýznil ženy již několik let. Kromě asistentky Lucie, které ubližoval na Filipínách, získal deník svědectví dalších šesti týraných. Scénář týrání popisují všechny dívky stejně - najal si je na inzerát, ujistil se, že neumějí cizí jazyky, a odvezl je na pracovní cestu do ciziny.

Asistentky vyprávějí, že je pak začal napadat a bít. Některé týral i v Česku. Případ už vyšetřuje policie. Barták čelí čtyřem trestním oznámením, další dvě jeho oběti jsou údajně ochotné svědčit.

Vlivný lékař už přitom kvůli násilí na mladých ženách jednou skončil před soudem. V prosinci 2007 brutálně zbil před pražským Michnovým palácem svou asistentku Lucii Ř. Mlátil jí hlavou o kapotu auta tak silně, že málem omdlela. Lucii zachránili kolemjdoucí. Případ skončil před soudem, kde Lucie přijala odškodnění. Chtěla mít klid, Barták jí totiž vyhrožoval a ona se bála.

Lékař se často odvolával na své mocné známé, s nimiž se skutečně stýkal v Lions Clubu, kde se scházejí kvůli charitě. Když před pár dny Barták vytušil, že čelí řadě trestních oznámení, začal vlivné obcházet. Sešel se s ministrem vnitra Janem Kubicem, a to pod záminkou nabídky lékařské péče. Neustále volal i ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. To vše ale marně - ani jeden mu nepomohl. Dokonce jej kolegové vyloučili i z Lions Clubu.

Barták se nicméně nařčení brání. Je prý obětí zaměstnanců, které byl nucen propustit. „Pevně věřím, že jsem se stal já a moje rodina obětí neschopných zaměstnanců, se kterými jsem byl nucen rozvázat pracovní poměr. Nerad bych si připustil, že by se mohlo jednat o akci organizovaného zločinu, i když se mě v poslední době snažila jistá skupina vydírat. Všechny potřebné informace jsem předal policii,“ uvedl v prohlášení pro ČTK.