Sněmovna se sejde 30. srpna, projedná vydání Bárty a Škárky

Praha - Poslanci by měli rozhodnout o vydání šéfa poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého člena této strany Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání za údajnou korupci již 30. srpna. Na tento den svolal organizační výbor sněmovny její řádnou schůzi. Sněmovna by ale měla projednat hlavně zákony vrácené Senátem a jeden vrácený prezidentem. Nejbližší řádná schůze se měla podle schváleného harmonogramu konat konat až 20. září.

Zařadit hlasování o Bártovi a Škárkovi na první místo programu navrhl předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Podle jeho slov i podle vyjádření předsedkyně sněmovny schválil výbor tento návrh jednomyslně. „Organizační výbor mu vyhověl, myslím že všemi hlasy, pokud se nemýlím, takže v tom nebyl žádný spor,“ řekla Němcová. Policie chce Bártu stíhat kvůli podezření, že uplácel své bývalé stranické kolegy Škárku a Kristýnu Kočí. Zatímco Škárka o vydání požádal, Bárta se ještě nevyjádřil.

Na programu sněmovny je celkem 14 bodů, ale nejsou v něm zařazena druhá čtení vládní zdravotnické i důchodové reformy. Poslanci je projednali v prvním čtení v červenci a příští týden se jimi budou zabývat sněmovní výbory. „My jsme se tak domluvili, že předložíme takový v podstatě minimalistický návrh toho, co je nutné na řádné schůzi projednat,“ řekla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Jak ale dodala, skupina koaličních poslanců bude chtít svolat ještě mimořádnou schůzi, která by se uskutečnila během té řádné. Na ní by se pak měly projednat předlohy, které vláda považuje za prioritní.