Pořadatelé festivalů kvůli tragédiím v zahraničí zpozorněli

Praha – Pořadatelé hudebních akcí pod širým nebem jsou nyní více opatrnější. Mohou za to nedávné tragédie na festivalech Pukkelpop v Belgii nebo v americkém Indianapolisu, kdy následky bouřek zabily několik lidí. Neustále proto sledují počasí a připravují krizové plány. Čeští organizátoři uklidňují, že v případě potřeby jsou schopni včas návštěvníky evakuovat.

Na právě probíhajícím Open air festivalu v Trutnově se například počasí věnují nepřetržitě tři lidé. Podle manažera Dana Krčmáře mají organizátoři k dispozici i vlastní meteostanici. „Pokud dosáhneme hodnot, které považujeme za nebezpečné, máme pravomoci přerušit produkci a upozornit návštěvníky, aby velmi definovaným způsobem opustili areál,“ uvedl Krčmář. Na nepřízeň počasí jsou připraveni i organizátoři festivalu na Okoři. V případě bouřky jsou schopni areál vyklidit do dvaceti minut.

Lidé zodpovídající za bezpečnost festivalů v Česku také mnohem častěji než dříve kontrolují, jestli mají správně ukotvené pódium - aby při případné bouřce nebo orkánu co nejméně ohrožovalo diváky. Například v Turnově mají železnou konstrukci zakotvenou do betonových panelů o váze 6 tun. V neustálé pohotovosti jsou na všech velkých hudebních festivalech i záchranáři. Pokud by došlo k nějakému neštěstí, okamžitě dorazí posily.

Návštěvníci festivalů i zpěváci ale na rozdíl od pořadatelů ze špatného počasí žádné větší obavy nemají. Přesto, že ve střední Evropě v posledních dnech udeřily nebývalé silné bouřky. „To si člověk nemůže připouštět, to by nemohl jít ani na pouť, to může spadnout kdekoliv cokoliv,“ uvedla jedna z návštěvnic okořského festivalu.

Česku se zatím tragédie na hudebních festivalech vyhýbají, na sousedním Slovensku ale před dvěma roky zemřeli dva lidé.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)