Inspekce odložila kauzu údajného tunelu fondu pro informátory

Praha – Policejní inspekce odložila kauzu údajného tunelování speciálního fondu na vyplácení informátorů u protikorupční policie. Při kontrole ale zjistila určité pochybení, a v rámci policie se tak bude případem zabývat dál. České televizi to řekla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

„Bližší informace nebudeme poskytovat. V rámci policie se tento případ bude řešit dál,“ uvedla pro ČT Sandorová. „V současné době by opravdu bylo předčasné mluvit o tom, jaké konkrétní opatření ředitel protikorupční policie přijme či zda potrestá konkrétní osoby,“ doplnil ji mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Inspekce se začala možným tunelováním fondu zabývat v souvislosti s vyšetřováním sebevraždy bývalého elitního detektiva protikorupční policie Milana Krále. Ten se zastřelil v dubnu v parku na pražské Letné, aniž zanechal dopis na rozloučenou. Král si totiž údajně nechal z fondu vyplatit až statisíce korun, přestože neměl kontakt s informátory v popisu práce.

Králi prý tunel schválil šéf protikorupční policie

Podle deníku Právo mu čerpání peněz schvalovali bývalý šéf protikorupčního útvaru Libor Vrba a exnáměstek Tomáš Krůl. Ti však nařčení od počátku odmítají. Nakládání se zvláštním fondem podle Vrby bylo vždy v souladu s interními předpisy a Král měl prý jako vedoucí odboru k nakládání s prostředky plné právo.  

Nesrovnalost v čerpání peněz z fondu odhalila kontrola, kterou krátce po svém nástupu do čela útvaru nařídil jeho nový šéf Tomáš Martinec. Ze závěrů jím nařízené prověrky podle Práva vyplývá, že Král peníze z fondu vysával zhruba rok. „Pravidelně čerpal desetitisícové částky, dohromady šla ta suma do statisíců. Většinu žádostí podepisoval ředitel útvaru, část pak jeho náměstek,“ řekl deníku zdroj, který nechtěl být jmenován.