Belgický premiér se sešel s Nečasem, jednali o EU

Praha – Premiér Petr Nečas se dnes v Praze setkal se svým belgickým kolegou Yvesem Letermem, který je v Česku na pracovní a částečně také na soukromé návštěvě. Nečas s belgickým premiérem hovořil o aktuálních tématech evropské politiky, o ekonomické situaci sedmadvacítky, kterou trápí krize v eurozóně, a o energetických otázkách, uvedl mluvčí vlády Jan Osúch.

Belgické velvyslanectví upřesnilo, že si Leterme po návštěvě u Nečase prohlédl pražské pamětihodnosti. Nevynechal například Kampu, Karlův most, Staroměstské náměstí, Pražský hrad či Prašnou bránu a Obecní dům. Odpoledne má premiér Belgie v plánu pobyt v Příboru. Tam se účastní oslavy 100 let existence předního výrobce prádelenské techniky, společnosti Primus CE, dodalo velvyslanectví. Belgická firma podle něj rovněž oslaví 20 let působení v České republice.   

Belgický premiér byl v Česku naposledy před sedmi let. V roce 2004 Prahu navštívil tehdejší šéf vlády Guy Verhofstadt. Český ministerský předseda byl na poslední návštěvě Belgie v roce 2002, tehdy tam pracovně jednal Vladimír Špidla. Podle velvyslanectví je Belgie osmým největším obchodním partnerem České republiky. Patří také mezi nejvýznamnější investory.