Vládní zmocněnkyně terčem kritiky - prý se nezajímá o Romy

Praha – Na vládní zmocněnkyni pro lidská práva Moniku Šimůnkovou se snáší kritika od neziskových organizací. Ty jí vyčítají, že se nezajímá o romskou komunitu a pozdě reaguje na problémy na severu Čech. Šimůnková kritiku odmítá. Ve Šluknovském výběžku, konkrétně v Rumburku a Varnsdorfu, se dnes konají demonstrace proti nepřizpůsobivým.

Například na mačetový útok na počátku srpna v jedné z heren Nového Boru zareagovala Šimůnková až po osmi dnech. Tehdy vyjádřila nad situací znepokojení. Svoje zpoždění omlouvala dovolenou. Pozdě ale podle neziskových organizací zareagovala i ve druhém případě – při incidentu v Rumburku, který se odehrál v neděli. Dva dny po události, kdy dvě desítky Romů ztloukly šestici mladíků, zmocněnkyně nevěděla, jestli se na místo pojede podívat. „Mám teď v plánu trošku jiné výjezdy,“ prohlásila v úterý.

Ředitelka Amnesty International Dáša Van Der Horst za to Šimůnkovou kritizuje. „Paní zmocněnkyně k tomu veřejně nevystupuje, nezaznamenala jsem nějaký plán, nevidím, že by se osobně angažovala,“ prohlásila Van Der Horst. Do Rumburka jela Šimůnková až pátý den po rvačce – jako součást delegace ministra vnitra. A dnes, kdy se na severu Čech všichni chystali na střety při demonstracích, odjela do Ostravy. „Myslím, že k tomu nemá osobní přístup či nasazení, v podstatě ji ten problém nezajímá,“ domnívá se předseda Asociace romských občanských iniciativ Ivan Veselý.

Lidé, kteří se touto problematikou zabývají, tvrdí, že svůj podíl viny má i vláda. Řešení romské otázky pro ni není prioritou. To ale premiér odmítá s tím, že řešení se hledají jen těžko. „To je laciné obvinění, je samozřejmě evidentní, že tento problém má dlouhodobý charakter, že nemá jednoduché řešení,“ řekl k tomu premiér Petr Nečas (ODS). Odpůrci vládního přístupu ale říkají, že jejich názor podporuje také fakt, že kabinet zmocněnce pro lidská práva dokonce pět měsíců vůbec neměl. Tak dlouho totiž hledal náhradu za Michaela Kocába.