Poslanci schvalovali jako na běžícím pásu

Praha - Poslanci dnes ve sněmovně měli perný den. Hned na začátku schválili první části zdravotnické reformy, která umožňuje rozdělit péči na standardní a nadstandardní, a také přehlasovali prezidentské veto, čímž získají radnice pravomoc zřizovat zóny se zákazem vjezdu pro neekologické automobily. Zákonodárci znovu potvrdili i omezení reklamy v ČT na kanály ČT2 a ČT4, podpořili trestání kupčení s voličskými hlasy a také schválili Senátem vrácenou novelu loterijního zákona, která zpřísňuje regulaci loterií a dalších druhů hazardu. Naopak novela, podle níž měly děti po rozchodu rodičů častěji končit ve střídavé péči, platit nebude. Sněmovna nepodpořila svou ani senátní verzi. Předlohy části vládní zdravotnické reformy a také důchodové a sociální reformy budou poslanci schvalovat až ve středu.Dohodly se na tom dnes sněmovní kluby.

První část zdravotnické reformy vetoval Senát. Kromě rozdělení péče také zvyšuje poplatek v nemocnici ze 60 na 100 korun za den a mění poplatek za recept. Z úhrad pojišťovny vyjímá léky do 50 korun a podpůrné a doplňkové prostředky.

Reklama v ČT jen na dvou kanálech

Poslanci zvedli ruku pro omezení reklamy v ČT na kanály ČT2 a ČT4, a to v duchu senátních úprav. Podle nich by veřejnoprávní televize měla mimo jiné z výnosů z reklam přispívat ještě do konce června příštího roku na dokončení digitalizace. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Reklama by podle předlohy měla od příštího roku zmizet z kanálu ČT1 a zpravodajského kanálu ČT24. Za peníze z reklamy na kanále ČT2 by měla veřejnoprávní televize nově financovat Státní fond kultury, z reklamy na ČT4 pak výrobu sportovních pořadů.

Česká televize
Zdroj: ČT24

Senátoři z novely odstranili také pasáž, která měla zrušit výběr koncesionářských poplatků z přijímačů upravených pro jiné účely než pro příjem televizního a rozhlasového vysílání. Formulace by prý umožnila obcházet povinnost platit poplatky. ČT se obávala „nekontrolovatelného výpadku příjmů“, prý až ve výši 500 milionů korun, uvedl spoluautor novely a senátor za ODS Tomáš Töpfer. Senátní mediální komise navrhne jiné řešení.

Hazard prošel navzdory VV

Sněmovna dnes podle očekávání definitivně schválila Senátem vrácenou novelu loterijního zákona, která zpřísňuje regulaci loterií a dalších druhů hazardu. Obcím dává právo vyhláškami regulovat místa i čas provozování heren. Předlohu poslancům vrátil Senát kvůli některým chybám. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta, který už jej jednou vetoval - podle něj zásadním způsobem zužuje okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.

Sněmovna schválila klíčové zákony (zdroj: ČT24)

Pro Senátem navrženou verzi dnes hlasovali poslanci napříč stranami s výjimkou VV. Poslanci této strany hlasovali proti, pouze ministr školství Josef Dobeš byl pro. V rozpravě zazněla také kritika poslance této strany a odpůrce loterií Josefa Novotného. Prohlásil mimo jiné, že novela nedává obcím šanci hazard regulovat, a obvinil koaliční partnery z porušení koaliční smlouvy, protože hlasují s opozicí.

Hazard
Zdroj: ČT24

Senát poslancům novelu vrátil, protože podle senátorů obsahovala chyby. Například snižovala pravomoc obcí, protože by zrušila platnost obecních vyhlášek, které regulují klasické hrací automaty. Některá další ustanovení byla navíc retroaktivní, protože měla platit již od letošního 1. července.

Za kupčení s hlasy voličů zřejmě bude hrozit vězení v délce od půl roku do tří let. Schválila to dnes sněmovna v rámci novely trestního zákoníku, která má zpřísnit o dva roky na deset let vězení trest za úplatkářství nebo za pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Osoba blízká končí

Za vozidlo by měl nově odpovídat provozovatel. V novele silničního zákona dnes ustanovení potvrdila sněmovna, když přehlasovala horní komoru. Odpovědnost provozovatele má podle poslanců vyřešit poukazy řidičů na osobu blízkou při spáchání některých přestupků. Senátoři namítali, že úprava by mohla být protiústavní. Předloha, která nyní míří k podpisu prezidentovi, také zvyšuje až na výjimky věk pro řízení silných motocyklů na 24 let. Zamezí ještě tomu, aby občané v Evropské unii měli více řidičských průkazů.