Kajínek prý opět plánoval pokus o útěk

Praha/Karviná - Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek byl v létě přeložen z karvinské věznice do Mírova na Šumpersku, protože se podařilo odhalit jeho plán na útěk. Serveru Parlamentní listy.cz a rádiu Frekvence 1 to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Kajínek odsouzený na doživotí za dvojnásobnou vraždu údajně plánoval v pořadí již třetí pokus o útěk. Vedení karvinské věznice ale informaci nepotvrdilo. Podle ředitele nápravného zařízení Květoslava Jordána chtěl zřejmě některý z odsouzených dostat dezinformací Kajínka z karvinské věznice.

„My jsme získali tuto informaci z operativních zdrojů od bezpečnostního sboru. Vězeňská služba okamžitě provedla několik kroků, které totálně zabraňují jakékoliv možné realizaci útěku. Těch opatření byla celá řada,“ řekl Pospíšil. „Podle informací, které já mám, šlo v zásadě o obecnou úvahu. Tedy o přípravu, která spíše byla ve velmi obecné rovině, a nešlo o chyby v systému,“ dodal.

Padesátiletý vězeň byl z věznice v Karviné do nejpřísnějšího a nejstřeženějšího vězení v Česku přeložen na konci července. „Šlo o standardní postup, který vězeňská služba v podobných případech přijímá,“ řekla ČT mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. U dlouhodobě odsouzených nebo u doživotně odsouzených jsou podle ní navíc pravidelné přesuny mezi věznicemi běžné.

Květoslav Jordán, ředitel věznice v Karviné:

„Může jít o vyřizování účtů mezi vězni. Mezi odsouzenými kolovala informace, že to někdo řekl, aby se Kajínka zbavil. Neměl ho rád a záviděl mu popularitu.“

Podle pracovníků karvinské věznice ale Kajínek útěk nepřipravoval. „Jeho převoz jsme očekávali. Byl už u nás dlouho a rotace vězňů je přirozená. Nezjistili jsme nic, co by nasvědčovalo, že plánoval útěk,“ řekl dnes ředitel nápravného zařízení Květoslav Jordán. Osobně se domnívá, že jde o dezinformaci. O údajném plánu na útěk se navíc Jordán dozvěděl až v okamžiku, kdy byl vězeň převezen.

Věznice Mírov
Zdroj: ČT24/www.vscr.cz

To, že z kriminálu v Karviné není možné utéct, navíc přiznal i sám Kajínek. Uvedl to v dopise novinářce Pavlíně Wolfové, se kterou je v pravidelném kontaktu už tři roky. „Já jsem se ho přímo zeptala, jestli by utekl, a on mi řekl: 'Myslíte odsud? Nejsem blázen',“ řekla ČT. Přesun vrtulníkem na Mírov jí pak v dopise vylíčil jako scénu z divokého akčního filmu: „Popisoval, že ta bezpečnostní opatření byla úplně šílená a nadstandardní, že ho to samotného překvapilo. Měl zavázané oči.“   

Věznice Mírov je nejlépe zabezpečeným zařízením v Česku

Krajský soud v Plzni uložil Kajínkovi doživotní trest v roce 1998 za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Velmi známým se stal v říjnu 2000, kdy zřejmě jako první vězeň v historii unikl z věznice v Mírově. Přepiloval tehdy mříže na okně své cely a pomocí lana z roztrhaných prostěradel a kotvy vyrobené z čela postele se dostal přes hradby věznice na svobodu. V prosinci však byl dopaden. Věznice poté opatření ještě zpřísnila, aby se podobný útěk nemohl opakovat.

Reportáž Venduly Horníkové a Evy Davidové (zdroj: ČT24)