Františkovy Lázně uhájily u soudu vyhlášku proti hazardu

Brno – Město Františkovy Lázně dnes před Ústavním soudem (ÚS) uhájilo svou vyhlášku proti hazardu. Soud tak opět potvrdil, že obce mohou regulovat výherní zařízení všech typů, včetně centrálně řízených videoloterijních terminálů. Zrušení vyhlášky navrhlo ministerstvo vnitra a návrh nestáhlo ani poté, co Ústavní soud nedávno vyhlásil průlomový nález o vyhlášce Chrastavy. Rozhodnutí Ústavního soudu platí v tomto případě dnem vyhlášení.

Ústavní soud zdůraznil, že obce při regulaci hazardu na svém území nepochybně sledují legitimní cíl, neboť „loterie a jiné podobné hry se vyskytují převážně na okraji společensky akceptovaných aktivit“. Fenomén patologického hráčství neboli gamblerství se vyskytuje stále častěji, podotkl ÚS. Negativní důsledky jsou podle sekretáře soudu Tomáše Langáška vidět i při současných událostech v severních Čechách.

Ústavní soud: „Herny, lákající k okamžitým a zdánlivě snadným výhrám, se staly typickým koloritem nejen předměstí českých měst, ale už i jejich center a center menších obcí a se všemi navazujícími společensky škodlivými aktivitami představují ohrožení veřejného pořádku a pokojného soužití v obci.“

Vyhláška Františkových Lázní mířila na všechny automaty včetně terminálů, které povolovalo ministerstvo financí. Automatům město vymezilo jedinou budovu kasina v Národní ulici. Na jejich místě se ale brzy objevilo téměř stejné množství terminálů povolených ministerstvem financí. Podle ministerstva vnitra překročily Františkovy Lázně vydáním vyhlášky svou pravomoc. Vnitro proto loni v říjnu pozastavilo její účinnost a navrhlo Ústavnímu soudu její zrušení.

Ústavní soud ovšem letos v červnu v případě Chrastavy rozhodl, že obce mohou vyhláškami regulovat i videoloterijní terminály. Pokud tedy některá obec přijme vyhlášku proti hazardu, ministerstvo by mělo přezkoumat již vydaná povolení, která jsou s vyhláškou v rozporu. „Pokud tak ministerstvo financí nepostupuje, (…) zasahuje do ústavního práva na územní samosprávu obcí,“ stojí v nálezu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Sněmovna v úterý schválila novelu loterijního zákona, která zpřísňuje regulaci loterií a dalších druhů hazardu. Platnost licencí, které už ministerstvo udělilo videoloterijním terminálům, zkracuje z dosavadních deseti na tři roky. Zákon ale dnes u ÚS kritizoval ombudsman Pavel Varvařovský. Podle něj norma nerespektuje názor ÚS v kauze Chrastavy. Obce totiž podle zákona ještě tři roky reálně nemohou regulovat již povolené videoloterijní terminály. „Tento soud se pravděpodobně bude muset popasovat i s novelou loterijního zákona. Musím vyjádřit zklamání, že to nemohu napadnout já, ale určitě se někdo najde,“ uvedl ombudsman.