Prezident: Stát by měl v případě nepokojů na severu zasáhnout

Praha – Podle Václava Klause by měl stát v případě nepokojů na severu Čech nemilosrdně zasáhnout a ukončit je. Prezident to při návštěvě Karlovarského kraje řekl Mladé frontě Dnes. „Tady musí stát nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily. To je naprosto evidentní věc,“ řekl Klaus.

Zásah státu je prý ale jen krátkodobým řešením, v první řadě nesmějí dlouhodobě vznikat ghetta občanů, kteří nejsou zapojeni do normálního života společnosti. „Je to neštěstí, je to hrozné, je to něco, co bych nevěřil, že si budeme importovat odkudsi ze světa k nám, ale bohužel, je to tady. Co s tím dělat, též není jasné. V každém případě odlišme velmi striktně dlouhodobé řešení od krátkodobého,“ dodal prezident.

Kvůli sobotním akcím obvinila policie sedm lidí

Policisté obvinili kvůli sobotnímu protiromskému pochodu ve Varnsdorfu pět lidí. Tři prý měli napadnout policistu, další dva pak údajně měli na oblečení našité zakázané symboly. Až šestiletý trest hrozí kvůli použití zbraně dvěma útočníkům, jeden při silniční kontrole dvakrát vystřelil na policisty z plynové pistole, další pak házel po policistech kameny. Další dva muži jsou obviněni z propagace zakázaného hnutí kvůli nášivkám na oblečení, za to jim hrozí až tříletý trest. „Měli na sobě trička se zakázanou tematikou,“ upřesnila mluvčí ústeckého policejního ředitelství Jarmila Hrubešová.

Obvinění si už vyslechli i dva muži zadržení v Novém Boru, kde se konala první sobotní demonstrace. Šestadvacetiletý mladík ze Sokolova si vyslechl obvinění kvůli tomu, že měl na sobě tričko vyjadřující sympatie s vítkovskými žháři, mladík s Přerovska pak měl na sobě tričko se symboly a nápisy propagujícími nacistické ideologie. 

Na uplynulý víkend svolala DSSS tři akce, zatímco v Novém Boru a Rumburku proběhly bez problémů, tak ve Varnsdorfu přešla demonstrace v neohlášený pochod k romským ubytovnám. Tam je ale nepustili těžkooděnci, policie použila k rozhánění davu vodní dělo, dělobuchy i slzný plyn. Při akci bylo zraněno šest lidí, z toho tři policisté, na služebny bylo předvedeno 37 lidí.

Starostové se obrací na premiéra

Starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku napsali otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi. V listu ho jednak obviňují z nečinnosti a nezájmu o problémy severních Čech a zároveň jej žádají, aby přijel a pomohl jim. „Vaše mlčení v nás vzbuzuje obavy, že naše problémy buď neumíte řešit, anebo v horším případě, že nemáte zájem je řešit,“ píší starostové premiérovi. „Nemůžeme se ubránit dojmu, že Vám nezáleží ani na problémech starostů měst a obcí Šluknovského výběžku, ani na občanech tohoto státu, zejména těch, na které nedohlédnete z oken Strakovy akademie,“ vytýkají Nečasovi.

Pod dopisem jsou podepsáni starosta Rumburku Jaroslav Sykáček, starosta Varnsdorfu Martin Louka, starostka Šluknova Eva Džumanová a starosta obce Jiřetín pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser, kteří od premiéra žádají, aby sever Čech osobně navštívil a pomohl zastavit nárůst kriminality a násilí, které jsou podle starostů hlavně dílem „skupin nepřizpůsobivých osob, jejichž jediným zdrojem obživy, kromě sociálních dávek, jsou krádeže, loupeže a přepadávání lidí“.