Středočeská ODS se vymezuje vůči Nečasovým plánům

Praha - Vedení středočeské ODS podpořilo názor někdejšího šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře a postavilo se proti některým plánům předsedy strany Petra Nečase. Regionální rada Tluchořovy mateřské organizace na čtvrtečním večerním jednání odmítla prodloužení volebního období nynějšího vedení ODS i změnu stanov připravenou Nečasovým týmem. Lídři středočeské ODS se dohodli také na tom, že ještě před říjnovým kongresem ODS uspořádají regionální sněm.

Údajně se Tluchoř chystá na podzimním kongresu ODS oslabit Nečasovu pozici v čele strany. Kongres nebude volební, ale střet by se mohl odehrát kolem toho, zda si mohou Nečas a jeho místopředsedové prodloužit dvouletý mandát končící v červnu a setrvat v čele strany až do období po podzimních krajských volbách. Tluchoř takový krok označil za nedemokratický a vedení středočeské ODS mu dnes dalo za pravdu.

Dalším klíčovým bodem kongresu zřejmě bude schvalování změny stanov, kterou připravila stranická komise. Návrh počítá mimo jiné s výrazným zeštíhlením výkonné rady ODS a vytvořením nového stranického orgánu - republikového sněmu. Členy výkonné rady by kongres vybíral bez ohledu na to, z jakého regionu pocházejí, a nezáleželo by na početnosti členské základny v kraji.

Také tento Nečasův plán, který by mohl omezit vliv některých regionů v širším vedení ODS, dnes Středočeši odmítli. Regionální sněm se navíc sejde už 15. října, tedy sedm dní před celostátním kongresem. Kritici nynějšího stavu ODS tak budou moci v regionu otevřít debatu o změnách ve vedení strany. Tluchoř pro své požadavky údajně hledá podporu i v dalších krajských organizacích.

Tluchořův pokus o návrat na výsluní ODS

Bývalý šéf poslanců ODS přišel o významnou pozici ve straně po dubnové aféře kolem údajného uplácení ve Věcech veřejných. Podle jedné z tajně pořízených nahrávek Tluchoř spolu s poslankyní VV Kristýnou Kočí chystal puč ve VV a snažil se jejich vedení vyšachovat z vládních pozic. Tento scénář vládní krize se ale nakonec nenaplnil a Tluchoř po roztržce s Nečasem přišel o funkci předsedy poslaneckého klubu. Od té doby se vůči předsedovi ODS a premiérovi vymezuje a podle některých informací usiluje o oslabení Nečasova vedení.

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř
Zdroj: ČT24