Učená společnost odměnila výzkum antimalarik i péči o seniory

Praha – Medailemi za zásluhy o vědu ocenila Učená společnost České republiky celoživotní práci filoložky a literární historičky Růženy Dostálové a fyzika a zakladatele Slezské univerzity Martina Černohorského. Kromě nich ocenila společnost na půdě Karlovy univerzity i desítku středoškolských studentů za práce, se kterými uspěli v různých, mnohdy mezinárodních soutěžích.

Už pět let chodí devatenáctiletá Veronika Denková pomáhat do domova důchodců. Zkušenosti získané mezi seniory ji inspirovaly k sepsání souboru terapií, které mají ulehčit život nejen starým lidem, ale také těm, kteří o ně pečují. Za nejvíc specifickou považuje terapii komunikační, která je během řešení problémů nejúčinnější. „Když terapeut přijde za člověkem a seznámí se s ním, tak musí nejdřív mluvit o sobě. Lidé se jinak někomu cizímu neotevřou a často ani nekomunikují,“ považuje za hlavní zásadu Denková, studentka Arcibiskupského gymnázia v Praze.

S výzkumem látek, které v budoucnu pomohou při léčbě malárie, zase uspěl stejně starý Vojtěch Kundrát z Ostravy. Navíc postup, během kterého látku získal, je variabilní, a dá se tak použít i při vývoji úplně jiných léků. „Konkrétně jsem se zabýval vývojem chinolinů, tedy látek, která mohou najít uplatnění u antimalarik – léků proti malárii, což je velmi aktuální onemocnění,“ uvedl student Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Ocenění si převzali také lidé, kteří mladým nadějím v jejich kariéře pomáhají. Podle ředitele brněnského gymnázia Jiřího Hermana je důležité, aby se pedagog vyrovnal s tím, že mnohdy učí jedince, kteří jsou chytřejší než on sám. Hlavně ale musí v žácích vzbudit zájem. Pokud se tak nestane, s nadsázkou přidává i radu svým kolegům, aby alespoň přednášenou látku neznechutili. Každoroční udílení cen doprovodí i odborná debata, letos na téma globální změna klimatu.