Nezaměstnanost trápí v Praze 18 % lidí, v Ostravě je to čtyřikrát víc

Praha - Ačkoliv dýchají nejhorší vzduch v zemi, jsou lidé z Ostravy a Prahy mnohem víc znepokojeni vývojem nezaměstnanosti než životním prostředím. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio, která se jejích obyvatel ptala na to, co považují ve svém městě za největší problém. „I když lidé deklarují problematiku životního prostředí jako důležitou, nemají s ní Češi příliš velké problémy,“ shrnul výsledky průzkumu šéf agentury Jan Herzmann na tiskové konferenci.

Výzkum zjišťoval nejen názory obyvatel hlavního města a Ostravy, jeho další část zahrnovala názory obyvatel celého Česka. Tady panuje největší spokojenost se stavem v přírody, kde jsou spokojené tři čtvrtiny obyvatel, ve větších aglomeracích pak toto číslo klesá zhruba k 67 %. Obyvatele větších měst totiž trápí znečištěné ovzduší a také hluk. Zhruba stejný podíl lidí je pak spokojen i s možnostmi kulturního vyžítí a s hromadnou dopravou. Nejhůře lidé hodnotili ekonomickou situaci a nezaměstnanost v okolí svého bydliště, nespokojeno bylo v této oblasti 77 procent obyvatel Česka.   

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Mezi Prahou a Ostravou konstatoval průzkum propastný rozdíl ve vnímání nezaměstnanosti a možnosti pracovních příležitostí. V hlavním městě tento problém cítí 18 procent lidí, v Ostravě to je 71 procent obyvatel. Obě města vnímají jako silný problém i kvalitu ovzduší, a to zejména ve vztahu k automobilové dopravě, ale na Ostravsku také ke kvalitě vytápění domácností. Problém vidí Ostraváci i v průmyslovém znečištění a také ve zplodinách z blízkých polských podniků. 

V souvislosti s nezaměstnaností by si ale obyvatelé Ostravy paradoxně přáli, aby se u nich dále rozvíjel těžký průmysl. Stát by podle třetiny z nich měl podporovat jeho modernizaci. Jeho pokračování, jako jistotu stabilní práce, by chtělo sedm z deseti Ostraváků. Celkem 45 procent z nich by dokonce chtělo průmysl rozšířit.