Vlak s výstavou o životě Jana Pavla II. dorazil do Prahy

Praha - Unikátní audiovizuální expozice o životě papeže Jana Pavla II. dorazila do Prahy. Speciální vlak s putovní výstavou během okružní jízdy po zemích visegrádské čtyřky na své trase kopíruje zastavení papežovy první návštěvy v roce 1990. Ve vlaku s papežským erbem nechybí velkoformátové fotografie a interaktivní tabule s informacemi o životě polského papeže a návštěvníci mohou shlédnout i videa ve studiu s několika televizemi. Zítra vlak bude pokračovat na své cestě do Staré Boleslavi.

Stejně jako před jednadvaceti lety Jan Pavel II. i dnes vlak s jeho vzpomínkovou expozicí zastavil nejprve ve Starém Městě u Uherského Hradiště, Olomouci, Hradci Králové a nakonec zamířil do Prahy, kde již dva dny umožňuje návštěvníkům hlavního nádraží vidět výstavu na vlastní oči.  

Vítáni jsou i vozíčkáři

Vlak je samozřejmě na účely výstavy speciálně upraven. „Má audiovizuální studio, čtrnáct LCD monitorů, duální tlumočení během mše a kamery. Je vybaven zároveň pro imobilní cestující,“ podotkl vedoucí projektu Roman Štěrba. Expozice nabízí širokou škálu fotografií od Wojtylova zápisu do matriky přes sportovní aktivity s katolickou mládeží až po dokumenty týkající se papežského pontifikátu. „Výstava, která je tady instalována, je hezkým průřezem celým jeho životem,“ potvrdil  pracovník sekce pro mládež české biskupské konference Petr Jakeš.

Nápad na realizaci projektu vzešel v roce 2005 od železničářů Wojtylovy rodné země. „Polští katoličtí železničáři vznesli návrh vytvořit takový vlak, který by byl vzpomínkou na pontifikát Jana Pavla II.,“ doplnil Jakeš. Pokud tento vlak není využíván pro vzpomínkové akce, tak je nasazen v běžném provozu polských železnic na trati mezi Krakovem a Vadovicemi, tedy místem, odkud papež pochází.

Rozhovor s Romanem Štěrbou a Pavlem Jakšem o Papežském vlaku (zdroj: ČT24)

Ještě dnes bude možné navštívit vlak v Praze od 9 do 17 hodin. Zítra souprava přejede do Staré Boleslavi, kde bude k dispozici od 10 do 16 hodin.

Jan Pavel II., občanským jménem Karol Józef Wojtyla, byl původem Polák a vůbec první papež slovanského původu. Narodil se 18. května 1920 ve Vadovicích. Od roku 1942 studoval tajně teologii, v letech 1943–1944 byl členem tajné katolické organizace. V roce 1946 následovalo vysvěcení na kněze a studia v Římě, Belgii a ve Francii. Působil jako profesor teologie na univerzitě v Krakově. Jako papež byl velmi oblíbený, protože se snažil představovat církev jako otevřené společenství. Setkával se i s členy jiných církví, což mu přineslo popularitu v řadách široké veřejnosti. Zemřel před šesti lety 2. dubna 2005.