Armáda se topí v nepotřebném materiálu, chystá prodej

Praha - Sháníte náhradní díly na svou starou stodvacítku? Možná by vám mohla pomoci armáda. V jejích zásobách se totiž nachází nepřeberné množství materiálu, který se jí nedaří rozprodat. Ať už jde o motory k dávno vyřazeným automobilům, tankům nebo třeba o staré fotoaparáty Praktika. Hodnota armádních zásob se pohybuje v desítkách miliard korun. A nikdo pořádně netuší, kolik materiálu je vlastně potřeba.

„Je třeba pokračovat v odprodeji materiálu mnohem rychlejším tempem,“ myslí si bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Přestože za posledních dvacet let zeštíhlila armáda na pouhou desetinu, stále má v zásobách nepřeberné množství materiálu z předrevolučních dob. Zejména se jedná o náhradní díly do (mnohdy) vyřazené techniky. Například od škodovek, žigulíků, ZiLů nebo nehynoucích V3S. Zhruba třetiny se ale chce vojsko zbavit.

Ozbrojené složky mají přijít třeba o většinu osobních aut a autobusů s tím, že si chtějí dopravu objednávat u externích firem. Případní kupci se sice mohou radovat z minimálních cen, za ně ale dostanou stroje bez jakýchkoliv záruk. „Prodáváme kolovou techniku bez technických průkazů, majetek je poškozený,“ upozorňuje Jaroslav Linhart, logistik generálního štábu AČR.

Přibližné ceny vyprodávaných zásob

Sovětský džíp od 20 tisíc

Praga V3S od 30 tisíc

Tatra 815 okolo 130 tisíc

Ale například i zotavovna na Lipně za 45 milionů.

Mnozí obchodníci a zájemci nicméně kritizují, že armádě trvá pouhé vyčlenění materiálu k prodeji dlouhá léta, během kterých potencionální zboží rychle chátrá a stává se neprodejným. „Neznáme dosud počty, kolik vojáků bude mít, tím pádem se na to nedá spočítat výzbroj, výstroj, technika,“ kontruje ovšem Linhart. Důvodem je zejména to, že armáda netuší, jak bude v budoucnu díky rozpočtovým škrtům vypadat.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)
  • Autopark AČR zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2918/291764.jpg
  • Tabulka cen zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2918/291765.jpg
  • Stará technika zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2918/291766.jpg