Myslivcům chybí broky, nemohou tak střílet ptactvo

Prachatice – Myslivci se letošní podzim musí vypořádat s nezvyklým problémem – nedostatkem broků. Kvůli novému zákonu totiž nesmí používat dříve běžné olověné broky, ale při lovu kachen a hus musí střílet broky ocelovými. A pro zbraně ráže 6.35, které používá většina myslivců, nejsou náboje k sehnání.

Z ocelových broků se po měsíci stalo takřka podpultové zboží. „Myslivci nemají čím střílet a nedovedu si představit, že by si každý pořídil kvůli vodnímu ptactvu novou zbraň,“ uvedl předseda střelecké komise Okresního mysliveckého spolku Prachatice Pavel Jileček. S novými náboji pak mají problém hlavně majitelé starších zbraní. „Dochází k většímu tlaku v komoře a zbraně na to nejsou uzpůsobeny,“ upřesnil myslivec Miloš Balák.

Podle ministerstva zemědělství ale byla změna legislativy po vzoru té evropské nutná. „Olovo je toxické a ptactvo po požití hynulo,“ dodal mluvčí ministerstva zemědělství Radek Ležatka. Myslivci ale spokojeni nejsou. Nové broky vyžadují jiný způsob střelby, mají kratší dolet a mohou být i nebezpečné. „Nedeformují se jako ty olověné a dochází k nenadálým odrazům, třeba o vodní hladinu,“ podotkl Balák.

Zároveň roste také počet případů, kdy ocelové broky zvíře nezabijí, ale pouze zraní. „Ta zvěř je jen postřelená, často se nedohledá a zhasíná po pár dnech,“ uvedl Jileček. Myslivecká sdružení mají podle ministerstva kontrolovat, zda myslivci skutečně zakázané olověné broky nepoužívají. Podle nich je ale těžké střelci prokázat, jakým brokem střílel. Myslivci se teď spíš obávají, že se lovy na ptactvo omezí nebo v některých lokalitách úplně zruší.

Reportáž Petry Tuháčkové a Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)