Pokud stravenky zůstanou, zaměstnanci nedostanou daňový bonus

Praha – Pokud vládní a parlamentní politici zachovají stravenky, prodělá na tom milion lidí, kteří nemají to štěstí a od zaměstnavatelů je nedostávají nebo nevyužívají závodní stravování. V případě zrušení stravenek mohli platit nižší daně, ministerstvo financí totiž pro ten případ počítalo s kompenzací v podobě zvláštní daňové slevy ve výši tří tisíc korun pro všechny zaměstnance. Pokud ale stravenky zůstanou, žádná sleva nebude.

Stravenky musíme za každou cenu zachránit, předhání se v posledních týdnech většina českých politiků. Jenže zadarmo to nebude, protože pokud zůstanou stravenky, nedostanou lidé slibovaný daňový bonus ve výši 3000 korun. „Náš návrh, který bude zachovávat stravenky, bude automaticky rušit tento bonus. Samozřejmě připouštím, že někteří lidé na tom mohli být lépe, ale zase někteří na tom mohli být hůře,“ přiznává ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák.

Na zrušení daňového zvýhodnění stravenek a jeho nahrazení daňovou slevou by vydělaly statisíce lidí, kteří stravenky nevyužívají. Každý z nich by platil o tři tisíce ročně nižší daně. „Těchto lidí, kteří by na daňovém bonusu vydělali, by byly určitě stovky tisíc. Myslím, že by se to blížilo až jednomu milionu,“ odhaduje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Zbylé tři miliony zaměstnanců na zachování výhodnějšího stravování vydělají. Víc než 1,25 milionu lidí totiž dostává od svých zaměstnavatelů stravenky a 1,75 milionu chodí pravidelně do závodních jídelen. Tyto výhody jim téměř jistě zůstanou.

Zrušení stravenek projde jen stěží

Věci veřejné se při hlasování o zachování stravenek a vyřazení daňového bonusu chystají spojit s částí ODS i s opozičními komunisty a sociálními demokraty. „Vládní daňová reforma žádným lidem se středními a nižšími příjmy nepomůže a žádný daňový paušál by to nezachránil,“ kritizuje rušení stravenek předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale pořád doufá, že se mu podaří zvýhodnění stravenek zrušit a místo nich prosadit nižší daně pro všechny: „Se zrušením daňového paušálu nemohu souhlasit. Daňový paušál je 12 miliard pro všechny lidi, stravenky jsou čtyři miliardy pro vyvolené.“ Premiér Petr Nečas ale dal už dříve najevo, že na zrušení výhod pro závodní stravování netrvá a i se zachováním stravenek může daňová reforma v klidu projít.