Zákon o stalkingu je zastaralý. Musíme přitvrdit, navrhuje Senát

Praha – Senátoři by rádi přitvrdili při postihu nebezpečného pronásledování. Podle mnohých takzvaný zákon o stalkingu za necelé dva roky zastaral a nedokáže se vyrovnat s novými metodami pachatelů. S politiky souhlasí také občané, v říjnovém průzkumu agentury Commservis se pro změnu zákona vyslovilo více než 60 procent Čechů.

S nebezpečným pronásledováním se podle poslední statistiky setkala každá čtvrtá Češka a každý osmý Čech. Stalking dnes už ale nespočívá pouze ve sledování na ulici, nevítaných návštěvách či urážlivých SMS zprávách. Moderní stalkeři mohou nyní ke svému chování využívat ty nejnovější technologie. Sociální sítě či navigační systémy jim umožňují pronásledovat svou obět daleko rafinovanějí. „Často to bývají lidé, kteří mají problematické vztahy s druhými lidmi,“ vysvětlil psycholog Marek Preiss.

Novela, která už prošla Senátem, navrhuje, aby stalkerům namísto jednoho roku za mřížemi hrozily dva. Dále by se podle nové klasifikace za obtěžování považovalo i „omezení v obvyklém způsobu života“. Doposud definice zahrnovala pouze důvodnou obavu o zdraví a život.

Případy stalkingu v Česku
Zdroj: ČT24

Za rok a půl, kdy je zákon o stalkingu trestným činem, policisté vyšetřovali celkem 867 případů nebezpečného pronásledování. Z toho 543 osob policie obvinila, soudy však pouze 176 lidí nakonec pravomocně odsoudily.

Ministerstvo chce s novelou ještě počkat

Policisté to vysvětlují tím, že mnohdy je těžké stalking dokázat. „Je potřeba, aby si dostatečně dokumentovali veškeré kontakty pachatele vůči nim, abychom měli dostatek důkazů,“ upozornila policejní mluvčí Pavla Kopecká.

Ministerstvo spravedlnosti si chce ale nejprve počkat na další čísla. Podle něj je příliš brzy zákon měnit a nové způsoby stalkingu už dokáže postihnout současná legislativa. Tak je tomu prý například v situaci, kdy pachatel o své oběti trvale šíří lži, které ji mají poškodit. „Takovéto jednání lze dnes podřadit pod trestný čin pomluvy,“ tvrdí šéf rezortu Jiří Pospíšil.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)