Vojáci z Afghánistánu dostali ocenění

Praha - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek dnes v budově velitelství armády vyznamenal vojáky, kteří se nedávno vrátili z Afghánistánu. Vojákům na hruď připnul medaile Za službu v zahraničí a čestné odznaky za zásluhy. Členové týmu, který školil afghánské piloty, obdrželi americkou medaili Za zásluhy (Achievement medal).

Picek po předání cen pochválil jednotlivé jednotky, které v Afghánistánu působily. „Velice kladně byla hodnocena práce našich lékařů v Kábulu. To samé jsem měl možnost slyšet o vojenských policistech, kteří školili Afghánce ve Vardaku,“ řekl Picek. „A náročnost práce pilotů a technického personálu na letišti v Kábulu je vidět na strojích i výcviku afghánských pilotů,“ dodal Picek.

Češi učí Afghánce létat nebo policejnímu výcviku

„Dostanete pilota, kterého jste nikdy neviděl a nikdy s ním neletěl. Ve vzduchu najednou zjišťujete, jaký ten pilot je. Jestli je schopen letět nebo navigovat. Jestli je vůbec schopen komunikovat,“ popsal obtíže výcviku afghánských letců velitel roje 243. letky z pražských Kbel Zdeněk Zicháček. Se svými svěřenci komunikovali čeští instruktoři anglicky. Pokud Afghánec tento jazyk neovládal, byl na palubě vrtulníku ještě tlumočník, který překládal instruktorovy povely do jednoho z afghánských jazyků. Češi tak neustále museli myslet s dostatečným předstihem. „Někdy na něco už není čas a mentor přebírá pilotáž, protože cítí, že než se k Afghánci dostane povel, tak už je pozdě,“ vysvětlil Zicháček.

Podobné zkušenosti mají i vojenští policisté, kteří v provincii Vardak učili Afghánce policejní práci. Jelikož je afghánské obyvatelstvo složeno z různých etnik, docházelo občas mezi studenty k třenicím. „Někteří spolu dokážou vyjít, jiní ne. Konflikty byly, ale snažili jsme se je udržet v rozumných mezích,“ konstatoval velitel 1. výcvikové jednotky vojenské policie Martin Čajan. „Práce s těmi lidmi je poměrně složitá. Oni skutečně vnímají svět jinak, vnímají čas jinak. Afghánistán není státem v tom smyslu, jak ho chápeme my. Afghánci mají naprostou nedůvěru v oficiální struktury. Důvěru je třeba stavět na dobrých osobních vztazích. Vypít s nimi hodně zeleného čaje, hodně s nimi diskutovat,“ popsal Čajan.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

České vojáky, kteří byli při plnění svých misí zraněni, ošetřovali primárně jejich krajané působící ve francouzské polní nemocnici umístěné na kábulském mezinárodním letišti. „Byli jsme první prvek, který se o zraněné české vojáky staral. Museli jsme přitom zařídit, aby byli převáženi k nám do nemocnice, naše jednotky ve Vardaku a Lógaru totiž spadají pod nemocnici Bagram,“ vysvětlil velitel 2. polního chirurgického týmu Josef Roubal. „Jakýkoli český voják, který byl zraněn, pak mířil k nám. Po ošetření jsme mu zajistili transport do Prahy,“ dodal velitel. 

Války v Afghánistánu se za deset let jejího trvání zúčastnilo více než 7 000 českých vojáků. Zapojení do ozbrojeného konfliktu zatím Českou republiku stálo zhruba 8,3 miliardy korun. Češi do mise nasadili různé druhy jednotek: speciální síly, vojenské lékaře, piloty, chemiky a pyrotechniky. Válka v Afghánistánu si dosud vyžádala životy čtyř českých vojáků.

Vůbec prvním příspěvkem Čechů do operace International Security Assistance Force (ISAF) bylo vyslání šesté polní nemocnice, která v hlavním městě Kábulu působila v roce 2002. Na její působení navázala 11. nemocnice. Čeští vojenští lékaři mezi roky2002 a2003 ošetřili v Afghánistánu na 2 000 koaličních vojáků a 12.000 tamních obyvatel.

Česká republika poté do Afghánistánu vyslala meteorology, pyrotechniky a odborníky na řízení letového provozu. Nasazeni byli na mezinárodním letišti v hlavním městě Kábulu. Česko se v letech 2006 až 2007 stalo vedoucí zemí základny, čímž převzalo odpovědnost za řízení a zabezpečení veškeré činnosti letiště.

V Kábulu působí Češi dodnes. Mají zde logistické centrum, protichemickou jednotku a tým pro výcvik afghánských pilotů vrtulníků Mi-17 aMi-24, které ČR darovala Afghánské národní armádě. Poblíž letiště působí také polní chirurgický tým, který v tamní nemocnici spolupracuje se svými zahraničními kolegy.