Definitivně: 18 let vězení za vraždu a týrání novorozeněte

Brno - Za vraždu a předchozí týrání novorozeněte si jeho otec s konečnou platností odpyká 18 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud, a potvrdil tak verdikty Krajského soudu v Hradci Králové a Vrchního soudu v Praze. Muž z Náchodska nešetrně balil holčičku do peřinky a tloukl ji. Vadilo mu, že dítě pláče, a on se kvůli tomu nemůže dívat na televizi. Odůvodnění verdiktu soud zatím nezveřejnil. Musí rozhodnutí nejprve doručit účastníkům řízení.

Na týrání se podílela i matka holčičky, která si má odpykat tři roky ve vězení. Dítě se narodilo loni v lednu, manželé je týrali nejméně od poloviny února do března. Balili dítě do peřiny tak, že se nemohlo hýbat a špatně se mu dýchalo. Muž novorozeně přes peřinu bil, aby se pláčem unavilo. Oba rodiče se k dceři chovali vulgárně. 

Vše vyvrcholilo 18. března večer. Muž chtěl, aby dítě přestalo plakat, a tak je opět zabalil do peřiny a minimálně dvakrát je uhodil velkou silou do hlavy. Způsobil mu tak četné zlomeniny lebky, krvácení a zhmoždění mozku. Novorozeně i přes péči lékařů zemřelo loni 23. března. 

Soudy oba rodiče uznaly vinnými z týrání svěřené osoby, muže navíc z vraždy. Mužův obhájce u vrchního soudu navrhoval, aby soud překvalifikoval trestný čin vraždy na týrání svěřené osoby s následkem smrti. Otec prý neměl v úmyslu holčičku usmrtit. „Opravdu jsem si nebyl vědom toho, že bych mohl své dceři způsobit zranění, natožpak smrt,“ tvrdil u vrchního soudu muž. 

Ženin vztah k muži byl podřízený. Týrání dítěte tolerovala, přihlížela mu, dokonce se do něj zapojovala. Vypověděla, že balení do peřiny byl nápad jejího partnera, protože mu vadilo, že novorozeně brečí a že se nemůže dívat na televizi.