Odboráři budou koncem měsíce pochodovat proti korupci

Praha - Asociace samostatných odborů (ASO) se chystá 25. listopadu v Praze uspořádat shromáždění pod heslem „Proti korupci za zvýšení životní úrovně“. Na mítink by měl pak navázat protestní pochod ke sněmovně. Dohodlo se na tom dnes předsednictvo centrály, jež zastupuje asi dvě stě tisíc odborářů.

Mítink, kterého se zúčastní i zástupci lékařských či železničních odborů, by měl začít ve 12:00 na Palackého náměstí v Praze. Po něm by se odboráři měli vypravit na pochod metropolí k dolní komoře, kde chtějí organizátoři předat poslancům „žádost přejít od slov k činům v likvidaci korupce“, uvedl Šéf ASO Bohumír Dufek. Předáci centrály vyzvali neziskové organizace i jednotlivce, aby se připojili.

Poslední protestní akce proti vládě a jejím reformám se konala 22. října. Zúčastnilo se jí asi 3 000 lidí. Pořádala ji iniciativa ProAlt, zapojily se do ní ale i odbory a další sdružení. Na prázdninovém odborářském happeningu proti zdravotnické reformě se na Palackého náměstí sešla asi tisícovka účastníků.

Protesty proti vládě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Největší letošní protestní akcí odborů byla červnová stávka v dopravě, která na 24 hodin zastavila vlaky v celé zemi i metro v Praze, v metropoli a dalších městech pak omezila městskou dopravu. V květnu pořádaly odbory na Václavském náměstí v Praze demonstraci proti reformám, na kterou přišlo na 40 000 lidí.