Armáda žádá pro Afghánistán nová vozidla - mise je přitom u konce

Praha – Tři nové obrněnce žádá Vojenské zpravodajství pro speciální jednotku v Afghánistánu. V terénu je prý nutně potřebuje. Stomilionová investice ale přichází v čase všeobecných úspor a těsně před koncem mise. Už dřív přitom armáda koupila čtyři obdobné typy vozidel, většinou v uzavřených a předražených tendrech.

Elitní vojáci si vyhlédli elitní obrněnce, a to Jackaly od britské firmy Supacat. Speciální jednotka chce stroj, který stejně dobře jezdí, jako střílí a chrání proti minám. „Supacat je jediné obrněné vozidlo svého druhu, které má schopnost přepravy těžkým transportním vrtulníkem,“ poukazuje na jednu z výhod mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Armádní požadavek se zatím nesetkal s přílišným nadšením. Ministerstvo právě teď tvrdě škrtá na platech i na výzbroji. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý označil možný nákup za přehnanou a nerozumnou investici. Armáda sice nyní používá mnoho typů vozidel, ale zapůjčené MRAPy speciálním silám nevyhovují, nakoupené pandury taky nechtějí, stejně jako vozy Iveco či Dingo.

Reportáž Tomáše Vlacha a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Supacaty mohou dovézt vojáky leda domů

Hořkou třešničkou na dortu je i dlouhá dodací lhůta – nové Supacaty by dorazily nejdřív v druhé půlce příštího roku, kdy už začnou Češi postupně Afghánistán opouštět. Sotva by je pak mohli efektivně a účelně využít. „Tato výzbroj není jen čistě pro Afghánistán. Vozidla budou využitelná kdekoli ve světě, kam bude potřeba nasazení speciálních sil,“ hájí nákup mluvčí Pejšek.

Přitom ani předchozí nákupy obrněnců se armádě příliš nevyvedly. Například vozidla Dingo se do boje příliš nehodí, neboť mají slabý motor a kulomet jim nestřílí dozadu. Dinga přitom nakoupilo před čtyřmi lety také Vojenské zpravodajství, a to přes firmu MPI Group, která v éře ministra Martina Bartáka dodala armádě bez výběrového řízení materiál za stovky milionů korun. Právě MPI Group teď nabízí i Supacaty, ministerstvo ale říká, že tentokrát vypsalo tendr otevřený všem.