Matka unesla syna na Ukrajinu, úřady to nezajímá

Praha - Vyhrál soudy v České republice i na Ukrajině, přesto se cítí jako poražený. Jeho sedmiletý syn mu patří pouze na papíře, ve skutečnosti ho matka skrývá kdesi v okolí Haliče na západní Ukrajině. O to hůř, že se na synově výchově podílí partner jeho bývalé ženy, který byl v Česku odsouzen za vraždu k dvanácti letem vězení. Miroslav Rožňák se už dva roky neúspěšně snaží převézt svého syna do České republiky. Nic mu není platná ani pomoc české diplomacie. Místní orgány ignorují rozsudky českých i ukrajinských soudů, takže mu nezbývá, než jezdit křížem krážem Ukrajinou a pátrat na vlastní pěst.

V roce 2003 se Miroslav Rožňák oženil s Ukrajinkou Irinou Byljanskou a o rok později se jim narodil syn David. V roce 2009 se ale manželé rozvedli a soud nařídil střídavou péči o tehdy pětiletého syna. Irina Byljanská ale malého Davida Rožňáka odvezla na Ukrajinu. Zatím poslední známé místo jejich pobytu je sídlištní byt ve městě Kaluš na západní Ukrajině. Kde se chlapec nachází, ale s přesností nikdo říct nemůže, a to ani ministerstvo spravedlnosti. „Naposledy jsme malého Davida viděli před více než měsícem,“ upřesňuje advokátka Miroslava Rožňáka Olena Hromets.

Od března nemá otec o synovi informace

Po dvou letech sporů české i ukrajinské soudy shodně rozhodly, že o Davida Rožňáka se má starat výhradně jeho otec Miroslav a dítě má žít v České republice. Pravomocné rozsudky jsou ale Miroslavu Rožňákovi k ničemu. Jeho bývalá žena mu odmítá syna vydat a skrývá se s ním. Jedna cesta na Ukrajinu spojená s pátráním po synovi na rozsáhlém území okolo Haliče představuje bezmála tři tisíce ujetých kilometrů. Takových cest absolvoval Miroslav Rožňák už čtyřiadvacet.

Letos v březnu se Miroslav Rožňák pokusil syna oficiálně vyzvednout ve škole v Kaluši. „Byl se mnou konzul a paní advokátka. Přišli jsme v době, kdy můj syn byl v jídelně. Počkali jsme, až vyjde ven, záhy jsem si ho chtěl převzít, ale ona fyzicky napadla jak konzula, tak i mne,“ popisuje událost otec malého Davida. „Advokátka Davida sebrala. Řekli, že na něj nesmíme sahat. Nevím, jaké jsou tu zákony, ale podle Nejvyššího soudu mi dítě měli předat,“ dodává otec. „Domluva byla taková, že otec dostane dítě následující den,“ upřesňuje konzulární jednatel českého konzulátu ve Lvově Jaroslav Kubalík. „Bohužel matka se na jednání nedostavila.“ Od března, kdy se událost stala, už Miroslav Rožňák další informace o synovi nezískal.

  • Miroslav Rožňák na Ukrajině zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299420.jpg
  • Cesta na Ukrajinu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299418.jpg
  • Miroslav Rožňák na Ukrajině zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299421.jpg
  • Cesta na Ukrajinu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2995/299419.jpg

Sedmiletého Davida Rožňáka od té doby neviděli v jeho třídě 1. B ani učitelé; matka ho přestala posílat do školy. „Zkoušeli jsme matce Davida volat, ale telefon nezvedala a od té doby nic nevíme,“ tvrdí zástupkyně ředitele základní školy v Kaluši Nadja Grigorjevna Saley. Ta se i obrátila na policii. Neplněním školní docházky totiž matka porušuje ukrajinské zákony. „Po telefonu jsme mluvili s babičkou malého Davida a probírali s ní, že David musí chodit do školy. V pozadí toho hovoru jsme slyšeli Davida, který říkal, že do školy nechce, že to je past, že ho ve škole chytí a předají tátovi. Od té doby už nevíme nic,“ říká zástupkyně.

Ukrajinská policie zakázala jakékoliv natáčení. Po dítěti policisté nepátrají, prý k tomu nemají důvod. Podle jejich odpovědi žije David Rožňák s matkou na adrese uvedené v rozsudku - ve vesnici Demeškivci nedaleko Haliče. Tam ale malého Davida neviděli od léta. Dle sousedů se na něj pouze v září přišli zeptat dva lidi podobní Jurijovi.

Partner matky byl odsouzen za vraždu na 12 let

Jurij Hrihor, o kterém sousedé mluví, je nový partner Iriny Byljanské. V České republice byl v roce 2001 odsouzen za vraždu. Dostal 12 let odnětí svobody, odseděl si osm a následně byl z ČR deportován. I to byl jeden z důvodů, proč soudy rozhodly, že malého Davida Rožňáka má vychovávat výhradně jeho otec v České republice, ne matka s novým partnerem. Ukrajinští sociální pracovníci se na věc ovšem dívali jinak. Otci povolili stýkat se se synem jen dvakrát týdně na pár hodin. To Rožňák psychicky nezvládl a se synem odjel. Dostal se pouze na státní hranici.

Na ukrajinsko-polské hranici zadržela Miroslava Rožňáka ukrajinská policie a syna mu odebrala. I když měl na tuto cestu jako jeho otec právo, chtěl prý malého Davida z Ukrajiny odvézt na falešný pas. „Pas byl ale jednoznačně pravý,“ zastává se otce zaměstnanec konzulátu Kubalík.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Vedení české justice upozornilo ukrajinského ministra spravedlnosti Mykolu Onischuka, aby Ukrajina dodržovala Haagskou úmluvu o mezinárodní ochraně práv dětí. České velvyslanectví v Kyjevě opakovaně urgovalo liknavý přístup ukrajinských úřadů diplomatickou nótou u Ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny, u ministerstva vnitra, generálního prokurátora i ukrajinského prezidenta.

„Fakt, že je velvyslanec pozván na konzultaci, je v očích diplomatického práva naprosto zásadní krok. Ve většině případů předchází například budoucímu vyhlášení války nebo naprostému zmrazení diplomatických vztahů mezi dotčenými státy,“ osvětluje ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán.

Zatím nepatrný posun přislíbil nově jmenovaný policejní velitel v Haliči Ivan Michajlovič Michajlišin. „Pátrání začneme hned zítra a můj zástupce nad tím bude mít dohled. Slibuji vám, že pátrání už začne. Já jsem se o případu dozvěděl teprve teď, ale máme tu nové policisty a ti už budou pracovat,“ tvrdí.

Miroslav Rožňák se nevzdává, optimistických vyhlídek se ovšem vyvaruje. „Bude to už skoro tři roky a za celou dobu jsem nedosáhl žádného výsledku. Tady se prostě nedá dopátrat spravedlnosti,“ tvrdí sklíčeně. Ukrajinská advokátka Olena Hromets mu dává za pravdu. „V 70 procentech případů to je tak, že soud něco nařídí, ale neděje se nic. Ty rozsudky se prostě nevykonají, protože nikdo nechce nic dělat,“ říká pesimisticky.