Poslanci nad ránem přerušili projednávání reformních zákonů

Praha – Na návrh ODS Poslanecká sněmovna přerušila dnešní projednávání reformních zákonů. Vrátit se k nim chtějí až po mimořádné schůzi, která začne v pátek v devět hodin dopoledne. Koalice už ale stihla přehlasovat senátní veto a schválila omezení podpory stavebního spoření. Kvůli omezení obstrukcí ze strany opozice také vládní poslanci prosadili sloučení rozpravy k zákonům zdravotnické, sociální a důchodové reformy do jedné a umožnili hlasovat i po půlnoci.

Sněmovní maraton pokračoval celé čtvrteční dopoledne, kdy poslanci odmítli všechny čtyři mimořádné schůze, které si přála ČSSD. K vládním reformním zákonům, o něž koalice a opozice svádí vleklý sněmovní souboj, se ale nedostali.

Opozice chtěla ve sněmovně probrat zřízení sněmovní komise k armádním zakázkám, hospodaření ve státním podniku Lesy ČR, financování hasičů a situaci v projektu IZIP. Koalice ale program všech těchto schůzí postupně odmítla. Na samotné jednání sice nedošlo, vystoupit ale mohli řečníci s přednostním právem. Vypořádání s návrhem mimořádných schůzí tak sněmovně zabralo celé dopoledne.

Opozice v noci dále uplatňovala svou taktiku, aby co nejvíce zdržela projednávání vládních reforem, které vrátil Senát. Jednání se zastavilo hned na první z patnácti předloh – snížení státní podpory stavebního spoření. To nakonec poslanci přes vleklý odpor opozice schválili, podpora tak klesne na nejvýše 2 000 korun ročně. Příslušný zákon musí ještě podepsat prezident.

Nečas: Opozice paralyzuje sněmovnu

Na odpoledním brífinku se do sociálních demokratů pustil premiér Petr Nečas (ODS), podle něj ČSSD svými obstrukcemi paralyzuje Poslaneckou sněmovnu a blokuje celou vládní agendu. Koalice se prý proto pokusí vědomému pokusu o paralýzu sněmovních jednání zabránit i využitím méně obvyklých postupů, které dovoluje jednací řád sněmovny.

Vládní strany proto prosadily sloučení rozpravy k reformním vládním předlohám, které dolní komoře vrátil levicový Senát. Předlohy se tak staly jedním bodem, k němuž je omezena debata na dvakrát deset minut pro každého poslance. Předtím mohli opoziční poslaci debatovat stejnou dobu ke každému zákonu.

Petr Nečas
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Opozičním stranám se ovšem sloučení rozpravy nelíbí, už ve středu poznamenal místopředseda ČSSD Jeroným Tejc, že by sociální demokraté zvažovali kvůli porušení jednacího řádu ústavní stížnost.

Odpoledne navíc nezařazený poslanec Stanislav Huml uvedl, že napadne u Ústavního soudu všechny zákony, které koalice ve sněmovně prosadí při nepřetržitých nočních jednáních. Vládní tábor podle něho porušuje ústavu a listinu základních práv a svobod. Upírání spánku je považováno za formu mučení a je podle mezinárodních dohod zakázáno.