Dobeš: Státní maturitu zatím nezvládlo deset procent studentů

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) představil průběžné výsledky státních maturit, ze zhruba 1 500 žáků si zkoušku zopakuje v září asi deset procent. Při říjnové generálce neuspěla třetina studentů, tehdy však studenti psali jen písemné testy. Při ostré zkoušce už skládali i ústní maturitu z angličtiny a českého jazyka, tato fáze potrvá do 27. května a výsledky se studenti dozví hned. Studenti, kteří ústní část úspěšně zvládli, čekají od 30. května do 7. června ještě písemné testy, výsledky se ale dozví až 20. června, kdy také dostanou vysvědčení. Ti studenti, kteří při ústní části neuspěli, si pak obě zopakují v září.

Josef Dobeš začne ode dneška objíždět školy, aby na průběh zkoušek dohlížel na místě - plánuje čtyři výjezdy týdně. „Zatím vše probíhá hladce, bezproblémově, což jsme čekali,“ uvedl ministr. 

Ministr na dnešním brífinku nastínil i některé změny, ke kterým by mělo dojít za tři roky. Tehdy už by měla být matematika povinná, teď si mohou studenti místo ní zvolit cizí jazyk. Změnit by se měl také harmonogram zkoušek, aby se celá maturita stihla v průběhu května.

Brífink k průběhu státních maturit (zdroj: ČT24)